Asu vapaa

”Presidenttipari voi kerrankin kutsua kaikki mahdolliset ystävät ja kylänmiehet, joiden tiedetään kutsua vonkaavan”, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Elämme kovia aikoja, ystävät hyvät. Normaalisti nyt pitäisi olla juhlakausi parhaimmillaan – pikkujouluja, hirvipeijaisia, Linnan juhlia, joulua, uuttavuotta ja vaikka mitä. Mutta eipäs ole, on korona.

Näin vähissä juhlinta on tainnut olla viimeksi ennen ensimmäistä ristiretkeä, noin vuonna 1154, ja silloin kävi kalpaten. Tuskin kukaan sen ajan ihmisistä säilyi hengissä.

Ehkä tästä silti jotenkin selvitään, kun tehdään se, mitä voidaan. Annetaan ensimmäinen vihje suoraan Mäntyniemeen. Vaikka Linnan juhlat jouduttiin perumaan, ei kai mikään estä kutsujen lähettämistä, eihän virus kirjeitse tartu: ”Tasavallan presidentti ja rouva Haukio toivottavat Teidät tervetulleeksi itsenäisyyspäivän vastaanotolle, jota tosin ei tänä vuonna järjestetä. Asu vapaa.”

Monelle vieraalle hikinen juhlatungos epämukavissa vaatteissa on suoranainen koettelemus, mutta kutsukirje on ikimuistoinen elämys ja arvopaperi, joka säilytetään sukukalleutena jälkipolville. Vielä vuosien kuluttua kiikkustuolissa kelpaa lapsenlapsille muistella, kuinka vaari/mummo olisi aikoinaan päässyt yliopistoon, muttei halunnut lähteä, ja Linnan juhliinkin, mutta tuli korona.