Prinsessa Kurtturuusunen

"Kaikki alkoi eräänä kauniina kesäpäivänä, kun pienessä punaisessa mummonmökissään asusteleva leskirouva Lyydia, 96, luki lehdestä, että kurtturuusut on hävitettävä", Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kuten tiedämme, ihmiskunnan vihollinen numero 3 on kurtturuusu, kasvikunnan perkele, joka aina vain kasvaa, vaikka ely-keskukset ovat sen kieltäneet. Kaksi vuotta sitten kurtturuusu kirjattiin haitalliseksi vieraslajiksi. Se merkitsee sitä, että kasvin rippeetkin on poistettava jokaiselta pihalta ja pientareelta viimeistään ensi kesäkuun alkuun mennessä. Jos näin ei tehdä, saattaa tulla rangaistuksia, ainakin sakkoja.

Osapuolten suojaamiseksi siinä on nimet, tapahtumat, aikamääritykset ja osa välimerkeistä muutettu, mutta tarinan varoittavuudesta ei ole tingitty piiruakaan.

Kaikki alkoi eräänä kauniina kesäpäivänä, kun pienessä punaisessa mummonmökissään asusteleva leskirouva Lyydia, 96, luki lehdestä, että kurtturuusut on hävitettävä.

Uutinen murehdutti Lyydiaa, sillä hänen pihansa oli täynnä kurtturuusuja ja hän oli niihin kovin mielistynyt, koska oli nuorena näytellyt prinsessa Ruususta ja sittemmin kurttuuntunut itsekin. Lainkuuliaisena kansalaisena Lyydia kuitenkin ryhtyi vaadittuihin toimiin. Hän yritti poistaa kurtturuusuja kynsin hampain mutta huomasi pian työn toivottomaksi, sillä juuret olivat syvällä, varret piikkisiä ja tekarit hölskyivät.