Toisaalta mutta toisaalta

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kaikki tietävät, kuka nakersi Nord Stream -kaasuputken puhki Itämerellä. Toisaalta sitä ei tiedä kukaan. Kolmanneksi kukaan ei sitä tunnusta. Neljänneksi jokaisella on asias­ta oma teoriansa. Viidenneksi jokaiselle teorialle on vastateoria. Kuudenneksi tiedetään, että putken nakertamisesta oli pelkkää haittaa kenelle tahansa. Seitsemänneksi joku saattoi kuitenkin siitä hyötyä. Ja niin edelleen, arviolta kahdeksanteenkymmenenteenkuudenteen vaihtoehtoon saakka.

Valinnanvaraa on siis niin paljon, että maallikko saattaa mennä sekaisin valitessaan mieluisinta.

Juuri se on tarkoituskin, sillä käynnissä on hybridisota sisäisten riitojen aikaansaamiseksi. Usein se onnistuu, kun ylensyötetty keskustelu ajautuu infoähkyyn ja epäilyskierteeseen. Ennen pitkää influensserit ja pian muutkin alkavat epäillä poliitikkoja, herroja, uutisia, vapaamuurareita, pappeja, poliisia, rotareita, ompeluseuraa, Pikku Kakkosta, kissaansa, Marttaliittoa, sairaanhoitajia, opettajia, naapureitaan, perhettään, jopa omia silmiään ja korviaan sekä lopulta itseään.

Hybridisotilaan kannalta ei ole kovin tärkeää, ketä ja mitä hänen kohteensa epäilevät, pääasia on se, että epäily kohdistuu mahdollisimman laajaan joukkoon. Jos epäilyksen vakiomäärää merkitään luvulla 100, ja se saadaan jakautumaan vaikkapa kymmeneen osaan, jokaiselle kohteelle sitä riittää vain 10 yksikköä – myös viholliselle, jota muuten pidettäisiin ainoana syypäänä.