Cha-cha-chalaliittoja

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Käärijän pöyristyttävää oikeusmurhaa Euroviisuissa on jo pohdittu runsaasti, mutta paljon on vielä käsittelemättömiä teorioita siitä, miten ihmeessä näin saattoi käydä. Käärijähän jäi tuomaripelillä Ruotsin jälkeen toiseksi, vaikka sai eniten kansan ääniä ja vaikka puoli maailmaa oppi hetkessä suomea niin, että pystyi laulamaan mukana kauniilla kielellämme ”Cha-cha-cha!”

Pelkästään ruotsalaisia ei pidä syyttää, sillä tuskinpa heidän luovuutensa yksinään olisi riittänyt Käärijän ohittamiseen. Jos kysymyksessä oli kosto Suomelle Nato-jäsenyydestä, sen suunnittelussa on varmaan ollut muitakin kuin Ruotsi.

Voiko olla pelkkää sattumaa esimerkiksi se, että Turkissa järjestettiin vaalit yhtä aikaa viisujen kanssa? Maallikon on tietysti vaikea havaita yhteyttä vaalien ja viisujen välillä, mutta ”yhteensattuma” tuntuu niin kummalliselta, että sitä pitää ainakin selvitellä ja sulkea pois dopingin, lahjonnan ja muun filungin mahdollisuus, jos niitä kerran ei ole käytetty.

Todennäköisempää kuitenkin on se, että taas kerran taustalla on Venäjä siipeilijöineen. Juuri tällä hetkellä kaikkein epäilyttävimmältä tyypiltä näyttää ”Putinin kokki” Jevgeni Prigožin, joka johtaa Wagner-palkka-armeijaansa ja on viime aikoina äitynyt tavallistakin räyhäkämmäksi. Hänenhän arvellaan trollanneen Trumpin Yhdysvaltain presidentiksi, joten ehkä hän onnistui myös trollaamaan Loreenin viisuvoittajaksi. Ja miksikö hän sitä haluaisi? Luultavasti siksi, että Wagner-sotilaiden nimikkosäveltäjä Richard Wagner sävelsi klassista musiikkia, ja Loreen kieltämättä kuulostaa klassisemmalta kuin Käärijä.