Suomi edelläkävijänä: Kaatumahiihdosta ampumahiihdon tapainen virallinen urheilulaji

PAKINA: Jukka Ukkola pohtii suomalaisen talviurheilun vahvuuksia.

Profiilikuva
pakinat
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Lahden MM-hiihdot vuonna 2017 sujuivat paljon paremmin kuin Lahden MM-hiihdot vuonna 2001. Erityisesti huomio kiintyi suomalaisten vakuuttaviin esityksiin uudessa lajissa, kaatumahiihdossa. Ainakin muutama mitali ja pistesija saavutettiin näyttävien volttien jälkeen, kun sekoiltiin omiin tai naapurin suksiin, sauvoihin ja mäystimiin ja lenneltiin ilman holttia kinokseen.

Vielä tällä kerralla kaatumahiihtoa ei voi välttämättä sanoa nimenomaan suomalaiseksi lajiksi, mutta tulokset ovat lupaavia oireita tulevista menestyksistä. Jos nimittäin hiihtäjämme pääsevät kaatuillessaankin mitalien tuntumaan, mitä tapahtuukaan, kun he jossakin kilpailussa pysyvät loppuun asti pystyssä.

Ehkä ei vaadita edes pystyssä pysymistä, jos kaatumahiihdosta saadaan ampumahiihdon tapainen virallinen urheilulaji. Silloin pitää opetella kompastelemaan oikealla tavalla – siis sillä lailla kuin pari aiempaa kansallissankariamme, Lasse Virén ja Elmo.

Lassehan kaatui Münchenin olympialaisten 10 000 metrillä, mutta juoksi silti maailmanennätyksen ja voitti. Elmo kaatui Derwangan kisojen satasella ja lisäksi nukahti kesken Andien talvikisojen 50 kilometrin hiihdon, mutta voitti kummatkin kilpailut.

Tällaisiin saavutuksiin pääsemiseksi nykyhiihtäjämme eivät tarvitse paljon muuta kuin kunnollista kaatumisvalmennusta. Siihenkin meillä on valmiina pätevä valmentaja, Vesa-Matti Loiri, kaatumisen Suomen mestari jo melkein 40 vuoden takaa.