Kysy sähköstä

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Hallitus sai kuin saikin aikaan päätöksen siitä, että kansalaisten ei tarvitse yksinään kärsiä sähköshokkia. Ei, ei! Valtio tulee mukaan, jos sähkö maksaa 10 snt/kW tai 90 e/kk, tai jotain sinne päin. Koska asia on uusi ja sekava, palstallemme Kysy sähköstä on tullut jo runsaasti kysymyksiä.

Nimimerkki Sähkölläkö tienesteihin? haluaa tietää, kannattaisiko valtiontuen saamiseksi etsiä kalliimpia sähkösopimuksia, joissa hinta ylittäisi 10 snt/kWh.

Vastaamme, että maalaisjärjellä ei, koska valtio maksaa vain ylimenevästä osasta, mutta ekonomistiasiantuntijamme on sitä mieltä, että kannattaa jopa maksaa ylihintaa halvasta sopimuksesta, koska silloin hyötyvät kaikki: kansantalous kasvaa, kuluttaja saa valtionapua, sähköyhtiö lisää voittoja ja valtio lisää verotuloa sähköyhtiöiden voitoista perittävällä windfall-verolla.

Monet sähköautoilijat tiedustelevat, oliko investointi sähköautoon järkevä ja mitä koko kapistukselle pitäisi nyt tehdä. Vastaamme, että vaihtoehtoja on kaksi: a) Etsikää jostain häkäpöntön rakentamisohjeet ja asentakaa sellainen autoonne, niin voitte vaihtaa kalliin sähkön luomupolttoaineisiin, kuten klapeihin, turpeeseen tai kuivaan lehmänlantaan. b) Ruvetkaa ajamaan ja lataamaan sähköautoanne niin paljon kuin ehditte, koska valtio maksaa puolet polttoainekuluista.