Autuailla laitumilla

”Koska karjanjalostus on kehittänyt näin valistuneita eläimiä, jotka osaavat itse päättää asioistaan ja huolehtia kunnostaan, seuraava askel saattaa olla lehmien äänioikeus”, kirjoittaa Jukka Ukkola .

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Maitokaupassa sattui silmiin pahvipurkki, jonka kyljessä kerrottiin sen sisältävän ulkoilevan ja laiduntavan Vapaan lehmän laktoositonta ja maustamatonta AB-luonnonjogurttia. Pakkohan noin hurskas tuote oli ostaa, varsinkin kun tölkin toisella kyljellä vielä täsmennettiin, että hiilineutraalit Vapaat lehmät saavat ulkoilla ympäri vuoden ja kirmailla kesäisin nurmi- ja metsälaitumilla sekä itse päättää, menevätkö ulos vai jäävätkö sisälle pihattoon, joten jogurtti sisältää monia eläinten, ihmisten ja ilmaston hyvinvointia parantavia ominaisuuksia.

Juuri noilla sanoilla jogurttipurkin tuottamisesta kerrottiin, joten nykynaudan elämä kuulostaa ihastuttavan terveelliseltä, tiedostuneelta ja voimaantuneelta, jopa edistyksellisemmältä kuin minkään muun luontokappaleen.

Ei ihmisilläkään ole mahdollisuutta kirmata ympäri vuoden nurmikoilla ja metsälaitumilla, eikä aina edes itse päättää, lähteäkö ulos teelle, vai jäädäkö sisälle märehtimään.

Jogurttipurkista välittyy mielikuva villistä, vapaasta ja itsenäisestä luontokappaleesta, joka saa ja osaa vaikuttaa omaan elämänmenoonsa tekemällä viisaita ratkaisuja joko yksin tai porukassa. Ilmeisesti yhteisöllisyys on organisoitunut jonkinlaiseksi urheilu- ja ulkoiluseuraksi, koska yhteisöstä käytetään erisnimeä Vapaat lehmät – ei sentään Vapaat Lehmät r.y.