Paini on paras toivomme – näin Suomesta tehdään jälleen kesäolympialaisten mahtimaa

KOLUMNI: Pienen maan kannattaa tavoitella mitaleja lajeista, joissa kilpailu ei ole liian kovaa ja joihin maasta löytyy valmiiksi taipumuksia.

Profiilikuva
menestys
Teksti
Tuomas Pulsa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden digituottaja.

Suomen ainoaksi mitaliksi Rion olympiakisoista jäi Mira Potkosen nyrkkeilypronssi. Tulos on maamme kesäolympiahistorian huonoin.

Siksi olikin selvää, että päitä alettiin vaatia vadille jo ennen kuin urheilijat ehtivät poistua Brasilian maaperältä. Tähän mennessä syylliseksi on nimetty ainakin urheilijoiden heikko taso, heidän henkinen kanttinsa, urheilujohtajat sekä akateemiset äidit.

Menestyksen puutetta voivotellaan ja tuskaillaan sosiaalisessa mediassa. Myöskään tuskallista vertailua rakkaisiin naapureihimme ei ole voinut välttää.

Ei jää epäselväksi, että puhutaan vakavasta asiasta. Olympialaisten mitalisaalis on kansallisen itsetuntomme tärkeä rakennuspalikka. Lopullisen romahduksen välttämiseksi tarvitaankin nyt kovia keinoja.

Apu saattaisi löytyä tieteestä. Tehokkuutta kaikessa rakastavat taloustieteilijät ovat yrittäneet selvittää myös tehokkaimman tavan saavuttaa mitaleita olympialaisissa.