Päätoimittajalta: Haluan takaisin riippumattoman ja kumartelemattoman Ylen

PÄÄKIRJOITUS: Näyttää siltä, että Suomen taloudellisesti turvatuin ja journalistisesti voimakkain mediatalo on sitonut toisen kätensä selän taakse.

Profiilikuva
Alexander Stubb
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Ylen verkkosivuilla se tiivistetään: ”Olemme sinua varten. Yle on suomalaisten omistama mediayhtiö, joka rahoitetaan Yle-verolla.”

Yleisradion toiminta on julkista palvelua. Sen 3 000 työntekijää toteuttavat tehtäväänsä vuosittain noin 460–470 miljoonan euron verorahoituksella. Yle on jokaisen suomalaisen investointi.

Toimintamuotoja on runsaasti. Ehkä keskeinen osa on Ylen rooli Suomen suurimpana uutis- ja ajankohtaistoimituksena. Usean sadan ammattilaisen voimin Yle tekee juttuja televisioon, radioon ja verkkoon.

Ja yleensä hyvin. Yleisöä riittää, sillä Yle tavoittaa lähes koko suomalaisen aikuisväestön. Toiminnan mittakaava on siis valtava. Viime vuonna 77 prosenttia suomalaisista vastasi kyselyssä luottavansa Yleen joko melko tai erittäin paljon.

 

Nyt tämän suomalaisille elintärkeän instituution uskottavuus ja riippumattomuus ovat kokeneet kovan kolauksen. Ja asiassa, jota painavampaa ei ole: vallanpitäjien kriittisessä tarkastelussa.

Paljastimme 30. marraskuuta, että pääministeri Juha Sipilä oli hyökännyt voimakkaasti Ylen kimppuun ja kerroimme, että Yle on sen jälkeen johdon ukaasein rajoittanut Sipilän ja hänen talousasioidensa käsittelyä ohjelmissaan.

Uutisemme jälkeen kävi ilmi, että tapauksia on ollut muitakin. Monet yleläiset kertovat, että erityisesti pääministeri Sipilän kriittisessä käsittelyssä Ylellä on ollut ihan oma säännöstönsä ja asteikkonsa.

Oma säännöstö on sinänsä ihan luonnollinen, sillä pääministeri ei ole kuka tahansa, vaan Suomen suurimman poliittisen vallan käyttäjä. Mutta on kummallista, että pääministeriä käsitellään rajatummin kuin muita. Kun pitäisi olla päinvastoin.

Uudet rajatummat käytännöt ovat astuneet voimaan nykyisen pääministerin kohdalla. Esimerkiksi Alexander Stubb ei näistä hellemmistä otteista päässyt osalliseksi.

Siksi tätä aihetta käsitellään.

Näyttää siltä, että Suomen taloudellisesti turvatuin ja journalistisesti voimakkain mediatalo on sitonut toisen kätensä selän taakse.

Lopulta ei ole olennaista, onko kyse sensuurista vai itsesensuurista. Lopputulos on sama: aiheita jää käsittelemättä ja juttuja tekemättä.

Sipilä-juttujen hyllyttämiseen ja oikaisemiseen liittyy muutakin kummallista: ratkaisuja on tehty, koska jutut synnyttivät tai ne olisivat voineet synnyttää vääriä mielikuvia. Mutta mielikuvathan syntyvät vastaanottajan päässä – millainen ajatuspoliisi niitä edes voisi kontrolloida?

Ylen politiikan journalismi toimi vielä 1980-luvulle saakka kovassa poliittisessa kontrollissa.

En kaipaa sitä, vaan haluan takaisin viime vuosien riippumattoman ja kumartelemattoman Ylen.

Siksi tätä aihetta käsitellään. Ei siksi, että olisi jotenkin hauskaa, kun yhteisen yhtiömme sauna palaa.

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.