Potti jätti

Pakina: Jos raviurheilun tuki putoaa, leikataan ratoja ja hevosten kaura-annoksia, Jukka Ukkola ehdottaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kun Veikkaus vähentää peliautomaattejaan, samalla vähenevät rahapelien tuotot kulttuuriin, urheiluun ja nuorisotyöhön. Jotta edunsaajat pystyvät jatkamaan toimintaansa jotakuinkin entiseen malliin, niiden on sopeutettava toimintaansa vähenevien tulojen mukaiseksi. Helppoa se ei ole, mutta ei mahdotonta.

Otetaanpa esimerkiksi oopperataide, jota on pelirahoilla tuettu noin 30 miljoonan euron edestä vuosittain. Tästedes ooppera joutunee tulemaan toimeen arviolta 25 miljoonalla tukieurolla, joten säästöjä tarvitaan. Tunnetun sanonnan mukaan ooppera ei ole ohi ennen kuin lihava leidi laulaa, mutta näin pula-aikoina laulajaksi välttänee hieman laihempikin leidi.

Ruokasäästöjen lisäksi voidaan tinkiä hieman myös sävelkorkeudesta. Kyllä jokin Yön kuningatar kuuluu hyvin peräpenkille asti, vaikka sopraano pudottaa äänialaansa kolmiviivaisesta f:stä pari oktaavia alemmaksi. Siinä säästyy jo monta sataa hertsiä.

Myös urheilu on pakkosäästöjen edessä. Esimerkiksi raviurheilua on edistetty Veikkauksen tuotoilla reilun 40 miljoonan euron verran. Jos tuki putoaa 35 miljoonaan euroon, ei koko säästöä voida tietenkään ottaa tamma Tomeran, ruuna Reippaan ja ori Mukurin Vilkun nyhtökaura-annoksista. Ei, kyllä pääosa leikkauksista on suunnattava muualle, kuten raviratojen rakentamiseen. Ei uusien ratojen tarvitse välttämättä olla kilometrin mittaisia, kuten useimmat nykyiset, vaan esimerkiksi puoli mailia. Kun kisat lyhenevät, siinä ne kaura-annoksetkin pienenevät kuin huomaamatta.