Onnellisuus muuttuu rahaksi

Kolumni: Haluaisin nähdä ne analyysit, joissa kiky-tunneilla on aidosti lisätty suomalaisen työn tuottavuutta, kirjoittaa Jan Erola.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Jan Erola
Suomen Kuvalehti

Entä jos onni kasvattaa kansantaloutta eikä päinvastoin? Entä jos nykyinen, 1860-luvun katovuosiemme tasolle romahtanut syntyvyys ei nousekaan suosimalla perheenperustamisikäisten pätkätöitä ja nollasopimuksia? Entä jos sairauspoissaolot vähenisivätkin paremmalla johtamisella eikä tekemällä poissaolopäivistä palkattomia?

Olemme suunnattoman innostuneita tekoälystä ja robotiikasta, 5G:stä ja tavaroiden internetistä. Suomalainen johtamiskulttuuri on edelleen pitkälti mekaanisen insinöörivetoista: mitä enemmän ruuvia kiristää, sitä enemmän ihmisestä muka lähtee tehoja. Haluaisinkin nähdä ne analyysit, joissa kiky-tunneilla on aidosti lisätty suomalaisen työn tuottavuutta – tai edes kokonaistuotantoa. Pahaa mieltä ja monenlaista kitkaa saimme varmasti.

Ihmisjohtamisen vallankumous antaa Suomessa odottaa vielä itseään. Siksi tarvitsisimme oman richardbransonimme. Monialayritys Virginin johtaja Branson kun julistaa: ”Asiakas ei tule ensin. Työntekijä tulee. Jos kohtelet työntekijöitäsi hyvin, he kohtelevat asiakkaitasi hyvin.”

Joitain merkkejä heräämisestä kuitenkin on. Tutustuin tammikuussa Riadin-vienninedistämismatkalla suomalaisyritykseen nimeltä Aino Health. Sen johtaja Jyrki Eklund myy ihmisosaamista yllättävällä tulokulmalla: työnantajat voivat paremmalla johtamisella leikata radikaalisti sairauspoissaolojaan.