Onko vika käyttäjässä vai Facebookissa?

Profiilikuva
Facebook
Teksti
Lauri Vanhala

Facebookin toimiston seinällä on motivaatiojuliste, jossa lukee ”done is better than perfect”. Uudet ideat kannattaa toteuttaa nopeasti, sillä parhaat kehitysehdotukset saadaan usein vasta palautteen kautta, ei suunnittelupöydällä.

Vuoden merkittävin Facebook-uudistus, käyttäjien profiileihin ilmestyvä aikajananäkymä sai sekin alkunsa hätäisestä kokeilusta. Idean raakile syntyi Facebookin järjestämässä hackathon-tapahtumassa yhden vuorokauden aikana viime keväänä.

Kun Facebookin perustaja Mark Zuckerberg innostui ideasta, aikajanan kehitys polkaistiin nopeaan vauhtiin. Ominaisuus asennettiin palvelimille jo heinäkuussa, ja viime viikolla se tuli jokaisen 800 miljoonan käyttäjän saataville.

Mutta onko nopealla tahdilla toteutettu uudistus todellakin enemmän ”done” kuin ”perfect”?

Suomalaiset käyttäjät ovat epäilleet, että aikajanassa on ohjelmointivirhe, jonka johdosta osa yksityiseksi tarkoitetuista viesteistä olisi ilmestynyt kaikkien nähtäville. Epäilyt ovat herättäneet jopa lievää paniikkia, sillä harva haluaa arkaluontoisten privaattikeskustelujensa vuotavan julkisuuteen.

Kunnollisia todisteita ohjelmointivirheestä ei ole kuitenkaan esitetty, eikä samasta ongelmasta ole ainuttakaan ilmoitusta ulkomailta. Facebook tutkii asiaa, mutta ainakin osa epäilyistä taitanee mennä käyttäjien omaan piikkiin.

Facebookin käyttöliittymä on ollut sekava ja muuttunut usein. On ollut esimerkiksi mahdollista luulla wall-to-wall-keskusteluja kahdenkeskeisiksi, vaikka ne ovat koko ajan näkyneet muillekin ystäville.

Mutta yhtä tärkeää lienee se, että muutaman viime vuoden aikana sosiaalisen median käyttötottumukset ovat muuttuneet.

Palvelun alkuaikoina, kun Facebook oli uusi asia ja tuttavaverkostot suhteellisen pieniä, oli tavallista käydä henkilökohtaisiakin keskusteluja julkisesti.

Nyt muutamaa vuotta myöhemmin, kun useimmilla on satoja Facebook-ystäviä, ihmiset ovat varovaisempia. Ihan kaikkea ei enää sanotakaan ääneen. Parin vuoden takaiset julkiset viestit alkavat tuntua noloilta, ja uusi aikajanaominaisuus nostaa vanhimmatkin möläytykset näyttävästi esiin.

Luulin löytäneeni todisteita tietoturvaongelmasta omalta Facebook-aikajanaltani. Pitkän selvityksen jälkeen täytyi kuitenkin todeta, että tällä kertaa vika oli käyttäjässä. Postilaatikkoa tutkimalla ja tuttujen kanssa asiaa selviteltyäni huomasin, että kaikki ”vuotaneet yksityisviestini” olivatkin julkisia. Hyvä niin.

Facebook on ottanut opiksi aiemmista katastrofaalisista ongelmistaan. Esimerkiksi puolitoista vuotta sitten oli mahdollista päästä lukemaan ja kirjoittamaan toisten käyttäjien chat-viestejä. Alkaa vaikuttaa siltä, että tällä kertaa synkimmät salaisuudet pysyvät piilossa.

Facebookilla on silti yhä ongelma, vaikka ohjelmointivirhettä ei löytyisikään: palvelu onnistuu aiheuttamaan kerta toisensa jälkeen aitoa huolta ja ahdistusta. Siitä on lopulta aika vaikea syyttää käyttäjiä.