Onko Michael Jackson kuollut?

Michael Jackson julistettiin kuolleeksi Kalifornian aikaa torstaina iltapäivällä. Poptähden julkinen kuva oli kuitenkin niin epätodellinen, että poismenokin tuntuu epäiltävältä.

Michael Jackson -faneja 25.6.09

Faneja losangelesilaisen sairaalan ulkopuolella, jossa Michael Jackson julistettiin kuolleeksi 25. kesäkuuta 2009. Kuva Reed Saxon / AP / Lehtikuva


Tänään tiedotusvälineet ovat julkaisseet katsauksia eilen poismenneen Michael Jacksonin elämästä. Yhteistä kaikille on populaarikulttuurin ikonin julkisuuskuvan käsittely.

Jacksonin ulkonäön muodonmuutokset ovat luku sinänsä, mutta tähti antoi aihetta julkisuuteen myös lukuisilla muilla tempauksillaan. Lemmikkisimpanssi, yöunien nukkuminen happikaapissa ja lapsen roikottaminen parvekkeelta ovat vain osa median välittämää kuvaa ”Wacko Jackosta”. Vakavimmat puolet siitä liittyivät epäilyksiin lasten hyväksikäytöstä.

Viime vuosina Jackson pysyttäytyi poissa keikkalavoilta, eikä julkaissut uutta musiikkia. Vaihtelevasta terveydentilasta kärsivän muusikon viimeiseksi jäänyt albumi julkaistiin 2002. Viime aikoina paljon puhuttiin myös Jacksonin valtaisista veloista. Jacksonin oli tänä vuonna tarkoitus palata lavoille, ilmeisesti juuri rahapulan takia.

Tähden kerrottiin esiintyneen taannoin konsertteihin liittyvässä tiedotustilaisuudessa hämmästyttävän hyvävointisena. Pian lähtikin liikkeelle huhuja, joiden mukaan paikalla oli kaksoishenkilö oikean Jacksonin sijaan. Kuten kanadalaisen päivälehden The Globe and Mailin toimittaja huomauttaa, juuri Michael Jacksonin kohdalla tämä muuten uskomaton väite tuntui uskottavalta.

Jacksonin elämä itsessään näytti performanssilta. Siksi myös hänen kuolemansa tuntuu epätodelliselta. Ainakin joillekin meistä.

Toisaalta Jacksonin kaltaisten tähtien elämä ja kuolema tuntuvat kai aina epätodellisilta. Johtuuko tämä oikeastaan meidän suhtautumisestamme heihin? Voisiko meillä olla tarve löytää heistä jonkinlaisia kiinnekohtia elämäämme? Kenties heidän poismenonsa rytmittää käsitystämme historiasta, ja saa meidät muistamaan oman kuolevaisuutemme.

Tai unohtamaan sen, jos päätämmekin uskoa salaliittoteorioihin, ja etsiä todisteita siitä, että Michael Jackson lavasti oman kuolemansa – ellei koko elämänsä. Jacksonin erikoista julkisuuskuvaa vasten ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, että hän tälläkin hetkellä majailee jollakin kaukaisella paratiisisaarella vain simpanssi seuranaan.

Jäihän hänen todellinen elämänsäkin meille mysteeriksi.