Julkkisoikeus

Kansikuvakielto ja nimikirjoitusten mitätöinti olisivat julkkisoikeutta lievemmästä päästä.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Jotenkin tuntuu siltä, että nykyisin entistä useampi julkisuuden henkilö joutuu raastuvan penkille – tai mikä se nykyajan jalkapuu onkaan nimeltään. Siellä istuu säkki päässä platinalevylaulajia, poliisijohtajia, suosikkikomeljanttareita, rahanpesuammattilaisia, urheilusankareita ja muuta kansakunnan kaapinpäällystöä.

Julkimoille langetettavat rangaistukset eivät ole pelkästään sakkoja tai vankeuksia. Niihin liittyy myös kuuluisuus, joka näissä tapauksissa kääntyy hetkessä siunauksesta kiroukseksi. Silloin tällöin tämä seikka on otettu tuomioissa huomioonkin, eli varsinaista rangaistusta on lievennetty tapauksen saaman suuren kielteisen julkisuuden takia.

Tällaiset lievennykset saattavat olla kohtuullisia, mutta aika sattumanvaraisia ne ovat nykylakien mukaan. Joskus julkisuus vaikuttaa, joskus ei, ja sen määrää ja suuntaa on vaikea mitata. Siksi on aika laatia uusi julkkisoikeuslaki, jossa määritellään julkisuusrangaistukset yhtä tarkasti kuin muut rangaistukset rikoslaissa.

Oikeastaan julkisuus pitää ottaa tuomioihin kaksisuuntaisena: rangaistuksen osana voi olla myönteisen julkisuuden kieltäminen tai kielteisen julkisuuden myöntäminen.