Olipa kerran – yhtä piilorötöstelyä

Pakina: Koko satuperinne on täynnänsä piilorötöstelyä. Lieneekö Ruususen kohdalla ollut kyse samasta sarjapussaajasta kuin Lumikin tapauksessa?

Profiilikuva
#metoo
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Amerikassa – missäpä muualla – ja erityisesti Hollywoodin näyttelijäpiireissä – missäpä muualla – on ilmennyt uudenlainen ryhtiliike, joka yrittää pelastaa viattomat lapsiraukat satujen hirveyksiltä. Näitä hirveyksiä ovat erityisesti naisnäkökulman puute ja miesten epäkorrekti käytös. Esimerkiksi näyttelijä Keira Knightley ei näytä lapsilleen elokuvia Tuhkimosta eikä Pienestä merenneidosta, koska niissä naiset eivät ole itsenäisiä toimijoita. Kristen Bell puolestaan pitää lapsilleen selventävän puhuttelun aina Lumikin lukemisen jälkeen, koska sadussa prinssi suutelee Lumikkia ilman tämän lupaa.

Tosiaan, mikä oikeus prinssillä oli pussailemalla herättää arkussa makaavaa, myrkytettyä ja ilmeisen kuollutta neitoa? Kyllä tällaisessa tilanteessa tarvitaan vainajan itsensä lupa, ja jos sitä ei kuulu, on parasta jättää koko asia sikseen. Vielä törkeämpi #metoo-tapaus muistetaan Prinsessa Ruususesta, jossa Ruusunen oli saanut nukkua kaikessa rauhassa peräti sata vuotta, kunnes prinssinroikale tuli häiritsemään – lieneekö ollut peräti sama sarjapussaaja kuin Lumikin tapauksessa.

Itse asiassa koko satuperinne on täynnänsä piilorötöstelyä. Räikein esimerkki on Punahilkka, josta löytyy melkein kaikkia kuviteltavissa olevia törkeyksiä: poliittista leimaamista (”Puna”hilkka), alkoholilain rikkomista (alaikäinen Punahilkka vie isoäidille viiniä), eläimen personointia (puhuva susi), ulkonäköön kohdistuvaa asiatonta arvostelua (”Miksi sinulla on noin suuri suu?”), miesnäkökulmaa (Punahilkka ja isoäiti eivät pelastu omin päin, vaan vasta miespuolisen metsänvartijan avustuksella), hautarauhan rikkomista (kertaalleen syödyt isoäiti ja Punahilkka kaivetaan suden mahasta) sekä eläinrääkkäystä (suden maha aukaistaan ja täytetään kivillä).

Onneksi sentään satuperinteestä löytyy myös muutamia poliittisesti korrekteja esimerkkejä. Sellainen on ainakin Maxin ja Moritzin tunnettu säe: ”Pojat joit’ ei saatu hyviks, on nyt jauhettuina jyviks.” Siinähän on selvä osviitta kohti terveellisiä ja vastuullisia elämäntapoja, koska poikia ei jauhettu jauhelihaksi, vaan kasviproteiiniksi.