Nettikiusaaminen leviää käsiin - sananvapauskin tarvitsee rajat

Profiilikuva
koulukiusaaminen
Teksti
Laura Koljonen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Länsimaisessa demokratiassa sananvapaus on pyhä. Sen päälle on kasattu kokonaisia yhteiskuntajärjestelmiä, siihen on pakotettu ja maaniteltu vähemmän avoimia yhteiskuntia ja sen avulla pyöritetään miljardibisnestä.

Avoimuus ei kuitenkaan ole vain yksisuuntainen aukko, josta tarjoillaan kansalaisille miellyttävää ja epämiellyttävää informaatiota; reiästä ryömii myös ihmisen ilkeys, joka on sananvapauden myötä tietenkin tämän oikeus.

Sananvapauteen kuuluu oikeus arvostella poliitikkoja ja muita vallanpitäjiä, oikeus julkaista saunomisen MM-kisoissa kuolleen miehen kuva ja oikeus tilata naapurin verotiedot tekstiviestillä. Sananvapauden nimissä kaikilla on oikeus sanoa, mitä milloinkin huvittaa.

Jos nyt oikein pinnistän päästäni ajatuksen, niin pääsen lopputulokseen, että sananvapaus on hyväksi ja huviksi.

Espoon Martinkallion koulussa oppilaiden sananvapautta yritettiin rajoittaa. Koulun järjestyssäännöt olisivat halunneet kieltää valokuvaamisen, videoinnin ja nauhoittamisen koulun alueella. Syy: koulukiusaaminen on siirtynyt nettiin, ja lapsista on tullut aika luovia lataillessaan YouTubeen kiusaamisvideoita ja keksiessään Facebookiin valeprofiileja.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kuitenkin kielsi koulun liian tiukat järjestyssäännöt. Ongelma on se, ettei koulu voi kieltää kuvaamista, sillä järjestyssääntöjen tulisi rikoslain mukaan perustua jälkiseuraamuksiin.

Puumalainen sanoi Ylen uutisissa (3.8.), että kameroiden kieltäminen koulussa ennakkoon on mahdollista perustuslain puitteissa, mutta se pitää tehdä täsmällisesti. Perusopetuslain 29. pykälä on tällaiseen kieltoon aivan liian löyhä.

Toivottavasti oikea pykälä löytyy. Sekä perinteistä että modernia koulukiusaamista nähneenä ja sen seurauksiin tutustuneena tiukentaisin oppilaiden sananvapautta aika reippaalla kädellä.

Nettikiusaaminen on nimittäin leviämässä käsiin, eikä koululuokkien paisuminen ja opettajien kontrollin karkaaminen sitä ainakaan vähennä.

Lisäksi rajoittaisin sananvapautta ehdottomasti etukäteen. Nettikiusaaminenhan perustuu osittain siihen, ettei nettiin ladattua tavaraa saa verkosta enää takaisin, vaikka kuka käskisi ja minkä päätöksen perusteella.

Kysykää keneltä tahansa, jonka nuoruuden alastonkuvat netissä pyörivät.