Katso netistä!

Pakina: Mikä on elämän tarkoitus? Katso netistä, kehottaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Koronaviruksesta on uutisoitu runsaan puolen vuoden aikana niin paljon, että nykyisin on työ ja tuska keksiä siitä enää mitään uutta kiinnostavaa.

Onneksi televisiossa ja monissa lehdissäkin on oivallettu erinomainen tapa kiinnostuksen nostattamiseen: laitetaan näkösälle vain kiihottava otsikko ja käsketään lukea lisää netistä. Mikään ei herätä enempää uteliaisuutta kuin vihjailu piilotetusta tiedosta, onpa se oikeasti kiinnostava tai ei. Tästä on olemassa monta vanhaa sovellutusta, näyteikkunoista minihameisiin.

Netistä katsomisessa on etunsa. Perinteiset uutisalustat täyttyvät pakkopullasta, kuten brexitistä, elvytyksestä ja koronasairaiden lukumääristä, mutta netissä voidaan laverrella loputtomiin ja lisäksi julkaista kaikki se, mitä ei muualla kehdata. Netti on niin sanotun savolaisjournalismin näppärä väline: ”Katso netistä!” siirtää vastuun vastaanottajalle.

Sekään ei haittaa, että kaikki eivät pääse nettiin, toiset eivät jaksa sinne vaivautua, kolmannet eivät löydä, mitä etsivät, ja niin edelleen. Vihjailija saa silti hyvän omantunnon. Hän on ajan tasalla ja julkaisee uutisskuupin, mutta minkäs sille mahtaa, jos ihmiset jättävät klikkaamatta.