Haudottuja ajatuksia

Yhdysvaltojen pääkaupunki on täynnä erilaisia ajatuspajoja. Uusien ideoiden lisäksi niissä muhii tuplahallinto, johon vaalien häviäjät voidaan sijoittaa.

Profiilikuva
Teksti
Mikko Hautala
Kirjoittaja on Suomen Washingtonin-suurlähettiläs. Näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta ulkoministeriön kantaa.

Washington D.C. on ajatushautomoiden luvattu kaupunki. Think tankeja on alueella satoja, ja ne työllistävät tuhansia tutkijoita, viestintäväkeä ja tukihenkilöitä.

Jotkut keskittyvät yksittäisiin asiakokonaisuuksiin, kuten talouspolitiikkaan. Toisilla kirjo on paljon laajempi. Monet kieltävät kallistuvansa kummankaan puolueen kannalle, mutta käytännössä profiili voi olla värittynyt. Vahvassa puoluekytköksessä olevat laitokset taas toimivat poliittisten suuntaustensa ideariihinä.

Käytännössä hautomoissa ylläpidetään tupla-, ellei triplahallintoa. Kun tuhannet viranhaltijat nimitetään poliittisin perustein, heidän on voitava tehdä jotain myös hävittyjen vaalien jälkeen.

Häviäjäpuolueen väki siirtyykin tällöin sankoin joukoin juuri think tankeihin tai lobbausfirmoihin. He odottavat seuraavia vaaleja ja mahdollista paluuta hallintoon.