Lähde länteen, suomalainen yritys

Hyökkäys Ukrainaan sulki Venäjän markkinat. Suomalaisyritysten kannattaa nyt katsoa Yhdysvaltoihin.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Mikko Hautala
Kirjoittaja on Suomen Washingtonin-suurlähettiläs. Näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta ulkoministeriön kantaa.

Kaksi vuotta sitten pokkasin Elinkeinoelämän keskusliiton suurlähettiläspalkinnon suomalaisyritysten tukemisesta Venäjän markkinoilla. Se tuntui hyvältä, sillä jouk­kueemme teki vuosien ajan sinnikkäästi töitä Suomen idänkaupasta saamien vienti­eurojen maksimoimiseksi. Nyt Venäjän markkinat ovat käytännössä menetetyt eikä mitään voi enää laskea niiden varaan.

Kauppaan ja investointeihin liittyy aina poliittinen maariski. Voi tapahtua ikäviä asioita, jotka pahimmillaan romuttavat kauppasuhteen edellytykset. Venäjän käynnistämä valloitussota Ukrainassa laukaisi maariskin raskaimman kaavan mukaan.

Kiristyvä suurvaltakilpailu ja sen synnyttämä uusien konfliktien uhka pitää huolta siitä, että maariskiä joudutaan arvioimaan vakavasti muuallakin. Kannattaisi ainakin.

Venäjän markkinan menetys ja riskien kasvu pakottavat Suomen hakemaan korvaavia vientikohteita. Ellei tässä onnistuta, laskee viennistä riippuvaisen maan hyvinvointi vääjäämättä.