Tuulee, nyt sähkösauna päälle

Tuulivoima ei Suomessa ole enää mitään puuhastelua. Suunnitteilla on tuulisähkötuotannon kasvattaminen yli kymmenkertaiseksi.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo
Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Keskiviikkona 14. syyskuuta oli tuulinen päivä. Tuulivoimaa oli tarjolla runsaasti, ja sähkön hinta painui tasolle, johon on viime vuosina Suomessa totuttu. Tasolle, jolla ei tarvitse laskea, mihin aikaan auto pitikään laittaa lataukseen tai kehtaako sähkösaunan napsauttaa päälle.

Samaisena viime viikon keskiviikkona tarjolla oli reilusti myös ydinsähköä, kun Olkiluoto 3:n reaktoria testattiin 80 prosentin teholla. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, joulukuusta lähtien Olkiluodon uudesta voimalaista pitäisi tulla sähköä täydellä teholla.

Olkiluodon ydinvoimaa on odotettu pitkään, mutta tuulivoimakaan ei ole enää mitään puuhastelua. Kantaverkkoyhtiö Fingridin datan perusteella tänä vuonna on ollut jo 189 tuntia, jolloin tuulivoiman tuotanto ylitti kaikkien ydinvoimaloiden yhteenlasketun kapasiteetin, joka ennen Olkiluoto 3:n käynnistymistä oli Suomessa noin 2 800 megawattia. Kasvu on ollut nopeaa. Koko viime vuonna tällaisia tunteja ei ollut yhtään.