Venäjä-ongelmaa ei ratkaista turisteilla

Tehokkaampaa olisi selvittää oligarkkien rahanpesua ja mitätöidä heidän ostamiaan EU-passeja kuin rajoittaa venäläisten turistien tuloa länteen.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Anna-Lena Laurén
Kirjoittaja on Dagens ­Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Syvästi epätoivoisena Venäjän tilan vuoksi lähdin Pietarista Pihkovaan haastattelemaan Lev Šlosbergia. Šlosberg on niitä harvoja venäläisiä oppositiojohtajia, jotka eivät ole lähteneet maanpakoon eivätkä istu vankilassa.

Vankilaan voi Venäjällä joutua koska tahansa – Šlosberg on julkisesti protestoinut Venäjän Ukrainaan kohdistuvaa hyökkäyssotaa vastaan. Häntä on sakotettu kaksi kertaa niin sanotusta ”venäjän armeijan diskreditoinnista”. Jos se tapahtuu kolmannen kerran, hän voi saada vankilatuomion saman tien.

Šlosberg otti vastaan toimistollaan. Ystävällinen, lempeä mies. En ollut pitkään aikaan keskustellut kenenkään yhtä kärsivällisen kanssa. Ukrainan sodan myötä aggressiivisuus Venäjällä on kasvanut, ei ainoastaan putinistien vaan myös opposition keskuudessa. (Moni opposition edustaja on nyt ulkomailla, ja maanpaossa eläminen tekee ihmisestä mustavalkoisemman.) Se on luonnollista – nyt on sota –  ja työ Venäjällä kävisi koko ajan epämukavammaksi.

”Joskus tuntuu siltä, että tällä maalla ei ole mitään toivoa. Miten on mahdollista, että ihmiset kannattavat sotaa Ukrainassa?” kysyin Šlosbergilta.