Kelpaisiko kuuden tunnin työpäivä

Uudenlaiset työaikaa lyhentävät, tuotannon ja palkkatason ennallaan pitävät työaika-järjestelyt ovat suomalaistutkimuksen mukaan mahdollisia – mutta eivät kovin suosittuja.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo

Viime vuosisadan tunnetuin taloustieteilijä John Maynard Keynes laskeskeli vuonna 1930, että jos talouskasvu jatkuu entiseen tahtiin, vuonna 2030 tavalliselle työntekijälle riittäisi 15 tunnin työviikko. Tuottavuuden kasvun ansiosta taloudelliset tarpeet saataisiin tyydytettyä ja iso osa kasvun hedelmistä voitaisiin käyttää työajan lyhentämiseen.

Vuoteen 2030 on vielä hetki aikaa, mutta vaikka työaika on lyhentynyt Suomessakin paljon, Keynesin ennuste on menossa pahasti pieleen.

Uutta vauhtia suomalainen työaikakeskustelu sai viime viikolla uutisoidusta islantilaistutkimuksesta, jonka mukaan lyhyempi työaika parantaa työntekijöiden hyvinvointia ilman että työn tulokset tai asiakkaiden tyytyväisyys kärsivät.

Islantilaiskokeilussa työaika lyheni 36 tuntiin. Kokeiluun osallistui valtion virastoja ja Reykjavikin kaupungin työntekijöitä.