Mitä se vihapuhe oikein on? Osa 2

Profiilikuva
Hommaforum
Teksti
Juho Salminen

”Vihapuheiden laillisuuden rajat linjataan syksyllä”, otsikoi Turun Sanomat tänään.

Mistä on kyse? Uutinen ja sen siteeraukset eri medioissa ovat jo ehtineet herättää kummastusta muun muassa maahanmuuttokriitikoiden Hommaforumilla.

Sieltä on peräisin itse uutinenkin.

Nettipoliisi Marko Forss jalkautui palstalle ja aloitti keskustelun, jossa hän kerää ”kysymyksiä, epäselvyyksiä ja epäkohtia nykylainsäädännön tulkintaan koskien kiihottamista kansanryhmää vastaan.”

”Mitä saa kirjoittaa ja kuinka ulottuva on ylläpitäjän vastuu julkaisuista? Mitä jos esimerkiksi blogaukseen liitetyssä linkissä on rikollista materiaalia? Miten ylläpitäjän on tultava tietoiseksi lakia rikkovasta viestistä ja kuinka nopeasti se pitää poistaa? Syksyn aikana koostan viestiketjuun liittyen muistion, jonka tiimoilta virtuaalinen lähipoliisiryhmä käy vierailulla valtakunnansyyttäjänvirastossa”, Forss kirjoittaa.

Uutisesta eri versioineen heräsi epäselvyyksiä, joita Forss oikoi muun muassa näin:

”Jostain syystä juttua oli muutettu osassa mediaa siten, että siitä saa kuvan, että valtakunnansyyttäjä on tehnyt aloitteen ja käskyttää poliisia etsimään netistä vihapuheita. Uutisessa olisi pitänyt selkeästi olla, että Hommaforumin väki on otettu mukaan talkoisiin ja porukkaa osallistuttamalla yritetään löytää laissa olevia epäkohtia ja epäselvyyksiä.”

Entä miksi Homma?

”Foorumi valikoitui sen perusteella, että se oli näkyvästi esillä Norjan tapahtumiin liittyen ja julkisuudessa sai sellaisen kuvan, että tämä foorumi on vihapuheen tyyssija. Itse en henkilökohtaisesti ole samaa mieltä, koska ylilyöntejä tapahtuu jokaisella keskustelufoorumilla. Epäkohtia otan toki vastaan muissakin profiileissani, mutta täällä on kuitenkin selkeästi enemmän asiaan vihkiytyneitä, koska jo nyt viestiketjuun on tullut monia hyviä pointteja”, Forss kirjoittaa foorumilla.

Niin. Ainakin Hommaa moderoidaan, päinvastoin kuin esimerkiksi Iltalehden palstaa tapauksessa, josta lehti sai langettavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta.

Tämän jutun opetus?

Oli vihapuhe-termistä mitä mieltä tahansa, tällainen yhteistyö on paras mahdollinen tapa pureutua itse asiaan. Verkkopoliisi tekee keskustelevien kansalaisten kanssa kasvollista ja rakentavaa työtä, vaikka joutuukin joskus jankkaamaan samoja asioita foorumeilla useita kertoja.

PS. Vihapuhe-aiheisissa keskusteluissa on usein esitetty, että koko sana olisi ilmaantunut suomen kieleen vastikään.

Ihan niin asia ei ole. Hieman hämärän sanan käyttö on kyllä lisääntynyt viime vuosina, mutta sitä on käytetty jo 1990-luvulla.

Esimerkiksi STT uutisoi vuonna 1996 kansalaisjärjestöjen vetoomuksesta, jossa haluttiin torjua vähemmistöihin kohdistuva vihapuhe.
Helsingin Sanomien arkistossa vihapuhe tulee vastaan vuonna 2003. Silloin sen esittäjäksi on mainittu Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il.

Aiheesta lisää
Mitä se vihapuhe oikein on? (Suomenkuvalehti.fi 4.8.2011)