Rasismi on toisaalla

Kolumni: Ulkomaan uutisena, muiden yhteiskuntien syrjivinä rakenteina ja muualla tapahtuvana väkivaltana, rasismi on ja pysyy toisaalla ja toisten ongelmana.

Profiilikuva
media
Teksti
Anu Koivunen
Kirjoittaja on mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Turun yliopistossa.

Mielenosoituksia, mellakoita, palavia autoja ja mereen kaadettuja patsaita. Suomalainen media on viime viikkoina uutisoinut vilkkaasti poliisin Minneapolisissa tappamasta George Floydista ja tapausta seuranneesta laajasta rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavasta Black Lives Matter -liikehdinnästä. Niin päivälehdet ja televisio kuin iltapäivälehdetkin ovat käsitelleet päivittäin Yhdysvalloissa syntynyttä protestiaaltoa.

Mutta missä ovat uutiset ja kolumnit suomalaisesta rasismista, kysyi tietokirjailija Anu Partanen Twitterissä. Hän kertoi odottaneensa, että olisi löytänyt Helsingin Sanomista ”ainakin 5 juttua etusivulla eri näkökulmilla suomalaisesta rasismista, poliitikkojen kannanotoista, suomalaisten poliitikkojen ja instituutioiden rasismihistoriasta etc”. Ylekään ei näitä hänelle tarjonnut.

Vaikka molemmista uutismedioista saimme sittemmin lukea, miten myös Suomessa poliisit ja vartijat pysäyttävät sekä profiloivat vähemmistöjä, suomalainen rasismi on journalismille hankala teema.