Miehet verolle

Pakina: Miesverolla saadaan tasoitettua sukupuolten väliset palkkaerot, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Viime aikoina on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että niin sanottu miesongelma on kärjistynyt ratkaisuja vaativaan vaiheeseen. Helsingin Sanomat ehti jo otsikossaan kertoa, että ”Miesten ehkäisyä aletaan kokeilla geelillä”, mutta kun tiedämme, kuinka kauan aikaa kuluu lääketieteellisten testien aloittamisesta käypään hoitoon, tuo lopullinen ratkaisu ei taida ehtiä tähän hätään. Ei ole varmuutta edes siitä, pystyttäisiinkö miestenestogeeliä kehittämään ilman tuskallisia eläinkokeita.

Siksi on pohdittava nopeampia ja mielellään myös hieman miedompia ratkaisuja. Yksi sellainen on miesvero, jota ainakin Keski-Suomen Kokoomusnaiset ehdottivat jo muutama vuosi sitten. Ehdotus ei silloin herättänyt kovin suurta innostusta, mutta eihän silloin vielä tiedetty mitään me toosta. Nyt asia on aivan uudella tavalla ajankohtainen ja saattaa saada kannatusta myös miesten keskuudessa, ainakin jos he hetkeksi pysähtyvät miettimään vaihtoehtoja.

Miesverolla voidaan tasoittaa sukupuolten palkkaero. Naisen euro on tällä hetkellä muistaakseni 76 senttiä ja keskimääräinen vuositulo miehillä noin 30 000 euroa, naisilla 23 000 euroa. Mies maksaa tuloistaan veroja 23,9 prosenttia eli 7 170 euroa, nainen 19,5 prosenttia eli 4 485 euroa. Miehelle jää käteen 22 830 euroa, naiselle 18 515 euroa. Naisen nettoeuro on noin 81 senttiä.

Jotta tulot tasaantuvat kokonaan, miesveron suuruudeksi keskituloisille pitää määrätä 38,3 prosenttia. Se jää alle puoleen tuloista mutta nostaa veron euromäärän tarvittavan kokoiseksi, 11 485 euroon. Sen jälkeen sekä miehen että naisen euro on 81 senttiä, johon molemmat voivat olla enemmän kuin tyytyväisiä, koska kukaan ei saa enempää ja valtakunnassa vallitsee tasa-arvo.