Michael Jacksonin kuolema tympii mutta kiinnostaa

Profiilikuva
media-ala
Teksti
Juho Salminen

Älä lue tätä, jos olet kyllästynyt Michael Jacksoniin. Jos et ole, voit seurata uutiskuvavirtaa muistotilaisuudesta.

Kello 20 Suomen aikaa Los Angelesissa Staples Center -areenalla alkaa Michael Jacksonin muistotilaisuus. Paikalle odotetaan kaoottista määrää ihmisiä – arviolta 700 000.

Myös median kiinnostus on valtava. Muistotilaisuuden lähettävät suorana kaikki suuret tv-yhtiöt, ja verkossa se pyörii monilla sivustoilla. Myös Yle tarjoaa verkkosivuillaan suoran lähetyksen popin kuninkaan viimeisestä matkasta.

Alkaisikohan tämä aihe olla näiden kemujen jälkeen käsitelty.

Jackson menehtyi 11 päivää sitten. Sen jälkeen hän on ollut esillä suurimmassa osassa maailman tiedotusvälineitä.

Enemmistö amerikkalaisista (64 prosenttia) on sitä mieltä, että uutisointi aiheesta on ollut liiallista. Se ei ole yllätys edes suomalaiselle. Muutaman yllärin samainen tutkimus kuitenkin tarjoaa:

  • tasan puolet on sitä mieltä, että aiheen käsittely on ollut tasapainossa – ei liikaa uraan tai skandaaleihin painottunut
  • krokotiilinmetsästäjä Steve Irwinin kuolema vuonna 2006 oli yleisön mielestä kiinnostavampi kuin Jacksonin (eniten on kiinnostanut prinsessa Dianan kuolema 1997)

Uutisrintamalla Yhdysvalloissa on riittänyt tarjontaa. On ollut Irania ja massiivista terveydenhuollon uudistusta. Uudistuksen puolesta lobbaava David Elliot jopa valitteli San Francisco Chronicle -lehdelle, että asiansa on jäänyt Jackon jalkoihin. Tarjolla olleista aiheista eniten yleisöä on kiinnostanut juuri Jacksonin kuolema.

Ilmiö on tuttu: suuret tapahtumat keräävät eniten sekä kritiikkiä että klikkauksia/katsojia. Suomessa sama ilmiö on havaittu vaikkapa koulusurmien kohdalla.

Vaikka mediamylläkkä rauhoittuu tämän päivän jälkeen, kun vainaja on haudattu ja muisteltu, aiheesta ei pääse kokonaan eroon. Vihdoinkin meillä on uusi Elvis…