Suomen turvallisuusriski on Itämerellä

Puheenvuoro: Venäjän ja Naton etupiirit ovat Itämerellä päällekkäin, ja molempien sotilasmaantieteellinen asema on lähes toivoton.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kun J. K. Paasikivi opetti, että turvallisuusasioissa pitää katsoa karttaa, hän tarkoitti idän ongelmaa. Suomessa on jumiuduttu korostamaan 1 300 kilometriä pitkän maarajan pysyvää uhkaa. Mutta kartalla on myös muita ilmansuuntia, ja Suomen turvallisuusongelmat ovat nyt toisaalla.

Kylmässä sodassa Euroopan turvallisuuden polttopiste oli Saksojen rajalla, Frankfurt am Mainin ja Erfurtin välisellä Fuldan aukoksi sanotulla alueella. Supervaltojen kitkan paine on nyt siirtynyt toistatuhatta kilometriä koilliseen, Itämerelle Kaliningradin, Bornholmin, Öölannin, Gotlannin ja Ahvenanmaan lähivesille.

Itämeri on supervaltaintressien kosketuspintaa, jolla kohtaavat Natolle tärkeän Baltian puolustuksen selusta- ja sivustaongelmat ja Venäjälle korvaamattomien Kaliningradin tukikohtien puolustustarpeet. Tästä syntyvä merellinen jännite on Suomelle vakavampi turvallisuusongelma kuin itäraja.