Mediasota käy kiivaana: Voittaako BB vai Matti Vanhanen?

Profiilikuva
Big Brother
Teksti
Juho Salminen

Ensi näkemältä halpa rinnastus: lähes sisällötön tosi-tv-ohjelma ja poliittinen kriisi, joka ravistelee suomalaista ”maan tapaa”.

Vai onko sittenkään?

Jos astumme askeleen taaksepäin ja tarkastelemme alkusyksyn uutistapahtumia ulkopuolisen silmin, kantava teema on tiputustaistelu. Big Brother -ohjelman tapahtumista raportoivat aktiivisesti iltapäivälehdet ja Hesari nettisivuillaan. Esimerkiksi eilen uutinen BB-Ninon häädöstä oli HS.fi:n päivän luetuin uutinen. Ja kuka tulikaan kakkosena? Matti Vanhanen, joka on keskellä lautatarhan termein käytävää taistoa pääministerin lahjomattomuudesta.

Jatkakaamme vielä hetken ulkopuolista tarkastelua. Näyttää siltä, että yhteiskunta huutaa median välityksellä päitä vadille. BB-talossa kansa saa mitä haluaa aina kun joku tippuu. Vaan entä politiikassa? Koljatti-kirjailija Jari Tervo sanoi SK:n haastattelussa, että ei politiikka ole viihteellistynyt, se on viihdettä. Jos näin on – ja siltä välillä näyttää – niin miksi viihdettä kuluttava mediankäyttäjä ei saisi vaatia myös politiikkaan häätöjä talosta.

Tätä kirjoittaessani siinä perinteisemmässä viihdetalossa, osoitteessa Mannerheimintie 30, käydään tv:n välityksellä suukopua, jossa oppositio yrittää saada pääministeriä ulos. Ja vaadittiinpa myös Ylen toimitusjohtajan eroa.

Ehkä sivistyksen rappiona pidetty tv-sarja ja poliittinen kuohunta eivät ole sittenkään niin kaukana toisistaan. Niillä on jopa yksi yhteinen tavoite – saada ihmisten huomiota ja mielenkiintoa. Eilen taisi voittaa BB, kuinka käy tänään?

Vielä ulkopuolisen silmin: ei tämä taida kovin täyspäistä kuvaa yhteiskunnastamme antaa.