Mediaa kiinnostaa - ei täällä missään jääkaappipakastimessa eletä

Profiilikuva
Jutta Urpilainen
Teksti
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kuntavaaleihin on vielä lähes kaksi kuukautta aikaa, mutta puolueet ovat hyvissä ajoin nimenneet vanhan tutun syypään mahdolliselle tappiolleen. Kaikki yhdessä: M-E-D-I-A.

Etenkin keskustan ja vihreiden suunnalta kitistään, että media lellii perussuomalaisia. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen toteaa Facebook-päivityksessään, että ”harvoin näkee niin iloista hyörinää kuin suurimpien mediatalojen toimittajilla on nyt Jytky-kakkosen rakennustyömaalla”.

Jassoo. Siis samat toimittajat, jotka keskustavaikuttajien mielestä hurahtivat presidentinvaaleissa kritiikittömästi Pekka Haavisto -ilmiöön, tuulettavat nyt vihreiden arkkivihollisen perussuomalaisten puolesta? Jytkyä rakentelevat samat toimittajat, joista Sunnuntaisuomalaisen heinäkuisessa kyselyssä vain kaksi prosenttia ilmoitti äänestävänsä perussuomalaisia?

Gallupit povaavat perussuomalaisille häkellyttävää kymmenen prosenttiyksikön nousua viime kuntavaaleista. Muiden puolueiden mielestä tässä ei ole mitään uutista, koska tulos on kuitenkin heikompi kuin perussuomalaisten eduskuntavaalivoitto.

Noh, voidaan tällaistakin logiikkaa toki noudattaa, mutta siinä tapauksessa kokoomus ja vihreät pitää vaieta kuoliaiksi. Heille ennustetaan kaikkien aikojen vaalikatastrofia, jos vertailuluvuksi otetaan Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kannatus presidentinvaaleissa.

Jos taas Laanisen ja kumppaneiden kritiikki kohdistuu siihen, että mediassa innostutaan ja kiinnostutaan ilmiöistä, niin totta kai näin tapahtuu. Ei täällä missään jääkaappipakastimessa eletä!

Pekka Haaviston nousu presidentinvaalien kakkoskierrokselle oli kiinnostavaa. Timo Soinin ainutlaatuiset retoriset lahjat kiinnostavat, jytky kiinnostaa. Sauli Niinistön vuosikymmeniä jatkunut kansansuosio on kiinnostavaa. Jutta Urpilaisen nousu haparoivan alun jälkeen puolueensa suvereeniksi johtajaksi on kiinnostavaa. Näistä kaikista tiedotusvälineet ovat raportoineet, mutta kai tuo poliittinen kirjo kertoo tyhmemmällekin, ettei toimituksissa organisoida salakampanjoita yhden puolueen nostamiseksi tai toisen laskemiseksi.

Täällä innostutaan – puolueesta riippumatta – politiikan tuhkimotarinoista, poliitikkojen kasvusta, yllätyksistä ja arvaamattomuuksista, elämänmakuisista käänteistä. Ja niin pitääkin. Eläköön ilmiöjournalismi!