Voisi kuvitella karppaajien olevan vastuussa kaikesta

Profiilikuva
Karppaus
Teksti
Laura Koljonen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tiistaina 13.12. moni löysi kiukullensa hetkellisen kohteen aamun lehdestä: Irene Heino Sastamalasta. Heino esitteli nelivärikuvissa Helsingin Sanomien kolmossivulla joululeipomuksiaan. Niitä varten hän oli hamstrannut kaupasta 20 kiloa voita. Voit olivat vielä paketeissa ja ne oli aseteltu houkuttelevasti kuvan etualalle.

Kuvan alapuolella luki ”Irene Heino hamstrasi yli 20 kiloa voita jo pari viikkoa sitten”. Otsikkona olisi aivan hyvin voinut olla: ”Lällällää, mistäs sulle saataisiin?”

Luojan kiitos Heino ei (oman turvallisuutensa vuoksi) ilmoittautunut karppaajaksi, vaan osoittautui harmittomaksi jouluintoilijaksi, joka tykkää leipoa hiilariherkkuja. Sen vielä kesti.

Sitä ei olisi monen psyyke kestänyt, että kuvissa Heino olisi leiponut jauhottomia ja sokerittomia pipareita.

Karppaajien takia Suomi ja muut Pohjoismaat on syöty voista puhtaaksi, ja kunnon väki joutuu leipomaan torttunsa ja piparinsa margariinista. Kaikki eivät ole kyenneet sulattamaan tätä. He hankkivat voinsa hinnalla millä hyvänsä.

Esimerkiksi Norjassa mustassa pörssissä puolen kilon voipaketista voi joutua pulittamaan jopa yli tuhat kruunua eli yli 130 euroa. Normaalisti voi maksaa alle kolme euroa kilo.

Kuvaavinta koko voijupakassa on se, että voin loppumista voivottelevat nekin, jotka eivät yleensä sitä edes suostu syömään. Joidenkin raivo taas on ollut sitä luokkaa, että voisi kuvitella karppaajien olevan vastuussa kaikesta eurokriisistä lumettomaan joulukuuhun.

Harvoin törmää yhtä mittavaan ajojahtiin kuin on nähty karppaajien kohdalla. Ensin heitä on ihmetelty, sen jälkeen heitä on uhkailtu lääkäreiden ja terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Seuraavana käänteenä heidän lapsensa on uhattu ottaa huostaan, ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä on vedottu jo ilmastonmuutokseen ja Itämeren saastumiseen.

Esimerkiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Virpi Vorne kommentoi tiedotteessa seuraavasti:

”Viljakilon ja maitolitran tuotantoketjut aiheuttavat vain noin 1/15 osan naudanlihakilon typpikuormituksesta. Perunakiloa kohti typpikuormitusta syntyy vain 1/100 naudanlihaan verrattuna.”

Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa syytösryöppyä, jonka voi yhdistää jauhelihan syömiseen.