Poliittinen puhe ei kohtaa: Juupas-eipäs-väy-väy-te ootte tyhmiä

Profiilikuva
Lenita Toivakka
Teksti
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Älä valehtele, älä kerskaile, älä panettele. Vastaa suoraan, älä jaarittele. Ole aito. Näin normaalia ihmistä on opetettu kommunikoimaan.

Poliitikot noudattavat päinvastaista strategiaa. Siksi he myös puhuvat jatkuvasti toistensa ohi ja vastailevat ympäripyöreää höpölöpöä. Tässä muutama esimerkki.

Pääministeri Mari Kiviniemi oli toimittaja Jari Korkin haastateltavana Ylen Ykkösaamussa (22.1.).

Toimittaja: “Viime viikolla uutisoitiin, että Suomi valmistautuisi jopa tuplaamaan osuutensa EU:n vakuusrahastossa. Pitääkö tämä paikkansa?”

Kiviniemi: “Kyllä nyt yritämme löytää sellaisia ratkaisuja, että rahoitusmarkkinoiden epävakaa tilanne saadaan ratkaistua. Mutta tietenkin Suomen näkökulmasta etsimme myös sellaista ratkaisua, joka on suomalaisille kaikkein paras ja myöskin halvin.”

Ykkösaamun haastattelussa Kiviniemi teki yhden poliittisen avauksen, mikä on Kiviniemeltä paljon. Hän ehdotti Suomelle perheministeriä.

Näin rakentavasti ehdotukseen reagoi Sdp:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson heti haastattelun jälkeen lähettämässään tiedotteessa: “Samaa mieltä Kiviniemen kanssa: hallituksen perhepolitiikka epäonnistunutta.”

Sehän on selvää, että Guzeninan mielestä keskusta-kokoomuksen mikä tahansa politiikka on hanurista, mutta miksi Guzenina myös väitti, että Kiviniemi haluaa jatkaa nykyhallituspohjalla? Toimittajan kysymykseen: “Haluatteko jatkaa tällä hallituspohjalla”, Kiviniemi vastasi: “Vaalien tulos ratkaisee.”

Yleisesti tiedetään, että puolueen ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan tittelit ovat täysin turhia. Mutta koska näidenkin tyyppien on jotain puuhasteltava, he tukkivat kaikkien sähköpostit tiedotteillaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka pilkkasi lauantaina Sdp:n ehdotusta nostaa perusturvaa 100 eurolla: oppositio on myöhässä, ja hallitus on tämänkin jo hoitanut paremmin.

Sdp:n varapuheenjohtajan Pia Viitasen oli tietysti pakko reagoida. Omassa sunnuntaipläjäyksessään hän haukkui kokoomusta ylimieliseksi ja oli mukakauhistunut siitä, että “kokoomus kuittaa Sdp:n avaukset perusturvan parantamisesta kehuskelemalla itseään ja moittimalla oppositiota”.

Juupas-eipäs-väy-väy-te ootte tyhmiä…

Näin käy, kun antaa henkisille vauvoille vapaan viikonlopun, näppäimistön ja nettiyhteyden ulkomaailmaan.