Lifestyle-blogit: Miksi ne ovat niin identtisiä?

Profiilikuva
blogit
Teksti
Laura Koljonen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tosielämässä erilaisten ihmisten sietäminen on joskus haasteellista. Muilla on outoja mielipiteitä, he nurisevat turhasta, eivätkä noudata heille annettuja hyviä neuvoja.

Sen sijaan internetissä näitä eri tavalla ajattelevia ja eri elämäntilanteessa olevia sietää ihan eri tavalla eli kohtalaisen hyvin. Voisi jopa sanoa, että heistä pitää. Joistakuista tulee lähes riippuvaiseksi.

Myönnän kehittäneeni pienoisen riippuvuussuhteen lifestyle-blogeihin. Useimmat suosikkini löytyvät naistenlehtien nettisivuilta. Ne käsittelevät melkein kaikki raakaruokaa, sisustamista, muotia, downshiftaamista ja kesämökin remontointia kirpputorilöydöillä.

Kun muutama vuosi sitten löysin nämä todellisuuspakoon oikeuttavat täydellisen tyylikkäät blogit, olin täydellisen hurmioitunut. Seurasin elämää, jota rakennettiin parsakaalismoothien, minimalismin, harsoisten paitojen, lapsen kanssa leikkimisen, intervalliharjoittelun, henkisen kasvun ja oikeanlaisten peltitarjottimien varaan.

Blogien maailma on niin kaukana omasta arjestani, ettei kirjoittajia kehtaa edes kadehtia. Luulen, että monet lukevat näitä blogeja samalla tavalla kuin minä, tirkistellen, todellisuudesta hieman hengähtäen.

Yhtenä päivänä en jaksanut muotiblogaajan vaatepuffeja ja samassa oudossa asennossa patsastelua, ja etsin hieman toisenlaista blogia. No, eipä ollut ihan helppoa.

Itse asiassa useimpien naistenlehtien sivuilta löytyy täsmälleen identtisiä blogeja aina samoista aiheista.

Ei ole totta! Miksi meille tarjotaan naistenlehtien brändien alla vain tällaisia blogeja? Vastaus: koska niitä luetaan. Uusi kysymys: Emmekö me naiset todella muuta tahdo kuin olla irrallaan omasta arjestamme?

Kenties emme. Jos tarpeeksi moni vaatisi esimerkiksi mielenkiintoisesti kirjoitettua blogia omien rahojen budjetoinnista, sellainen alkaisi ilmestyä ensi viikolla. Tai jos joku näkisi kysyntää (siis lukijoita) blogille, jossa käsiteltäisiin perheen kotitöiden jakamista, sitä ei tarvitsisi kauaa kaipailla. Luultavasti tällaiset ratkaisukeskeiset ja raivorealistiset blogit eivät kuitenkaan olisi kovin suosittuja. Ehkä itsekin lukisin niitä vain muutaman kerran, kunnes palaisin takaisin päiväunelmiin ja design-vaatteiden pariin johonkin tuttuun muotiblogiin.

Silti mielestäni ansaitsisimme vaihtoehdon hötölle.