Etsimme totuutta - eli mitä?
Suomen Kuvalehti aloitti Totuuspuntari-juttusarjan. Mutta mitä se totuus on, jota nyt niin kovin etsitään?
Totuus on muodissa – tai ainakin siitä puhutaan paljon. Kongressiedustajan ampumistapaus Yhdysvalloissa nosti jälleen esiin sen, kuinka kahtiajakautunut maan poliittinen kulttuuri on ja kuinka se näkyy myös medioissa. Osa väestä on yksinkertaisesti kyllästynyt kuulemaan samasta asiasta eri “totuuksia” riippuen siitä, seuraako republikaaneja tai demokraatteja lähellä olevia tiedotusvälineitä. Kun asiat polarisoituvat, viesti mediassa kärjistyy. Erilaiset totuusmittarit ovat vastavoima tälle.
Ruotsissa poliitikkojen sanomisia tarkastavasta juttusarjasta tuli hitti. Tutkija Tommi Uschanov ehdottaa kirjassaan Suuri kaalihuijaus (Teos), että Suomessa juuri SK voisi ottaa poliitikkojen puheet tarkempaan syyniin. Totuuden muodikkuuden puolesta puhuu se, että sama ilmiö pulpahtaa pintaan samoihin aikoihin eri paikoissa.
Totuus on luottamusta. Voin väittää aivan totena, että kaksi ynnä viisi on seitsemän. Luotan minulle opetettuun matematiikkaan. Voin väittää totena, että Suomessa on 5,377 miljoonaa asukasta, koska luotan tiedon lähteeseen.
Unkarin kiistelty medialakikin liittyy totuuteen ja luottamukseen. Unkarin valtio on tavallaan toteuttamassa sitä, mitä Yhdysvalloissa jotkut toivovat: laitetaan virasto valvomaan, että tiedotusvälineet puhuvat totta. Historia vain osoittaa, että silloin kun totuuden vaalimiseen tarvitaan viranomaiskontrollia, ollaan matkalla huonoon suuntaan.
Tämäkin tulkinta vääristää totuutta, syyttää Unkari; lakia ei ole ymmärretty. Ehkä, mutta ymmärtämistä ei helpottanut se, että maa toimitti EU-komissiolle käännöksen, jota komissaari Neelie Kroes ei hyväksynyt. Siitä puuttui osia, luottamus kärsi.
Totuus on etsittävissä. Tuttu luonnontieteilijä sanoi, ettei usko ketään, joka väittää tietävänsä jostain asiasta sataprosenttisen totuuden. Tieteentekijöiden hankalaa suhdetta totuuteen kuvaa hyvin niin sanottu tieteiden sota, jossa kiisteltiin muun muassa juuri totuuden käsitteestä.
Entä me toimittajat, jotka popularisoimme ja yksinkertaistamme? Kukaan tuskin odottaa journalismilta tyhjentävää vastausta kysymykseen, johon kukaan muukaan tässä maailmassa ei osaa vastata.
Olennaista on, että yrittää. Pitää vain yrittää useammin.