Kallio, juopot ja leipäjonot - taas tarvittaisiin mummoa

Profiilikuva
Bob Helsinki
Teksti
Laura Koljonen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mainostoimisto Bob Helsinki haki muutama vuosi sitten työpaikkailmoituksella toimistomummoa. Mummon tarkoituksena oli leipoa pullaa ja istua keinutuolissa kutomassa sukkaa.

Lukiessani kaupunkilehti Varttia (27.4.), jossa vaadittiin häätämään ongelmia aiheuttanut Heikki Hurstin leipäjono, tuli mieleen, että taas tarvittaisiin mummoa. Tällä kertaa omaani.

Mummoni ei tuhlaa elämäänsä turhien syy-seuraussuhteiden ajatteluun, mikä saa hänet vaikuttamaan joko tavattoman rohkealta tai keskivertoa holtittomammalta ihmiseltä.

Esimerkki: jos joku möykkää pihalla, mummoni kippaa saavillisen vettä keuhkoajan niskaan ja kehottaa tätä menemään kotiinsa. Häntä ei kiinnosta huutajan status tai huutamisen syy – häntä kiinnostaa vain se, miten huuto saadaan loppumaan.

Harvoin kukaan hikeentyy mummolleni. Useimmat lamaantuvat suorasta toiminnasta.

Mummoni on poliittisesti hyvin epäkorrekti ja kuitenkin erittäin suvaitsevainen. Hänelle ei tuota vaikeuksia kutsua tummaihoista ”yön timoksi”. Hänelle ei myöskään ole ongelma juoda kahvia ja syödä pullaa keittiössään näiden ”yön timojen” kanssa.

Helsingin Kallion asukkaat ovat nyt ärsyyntyneet Helsinginkadun leipäjonoista. Uutisen rivien väleistä voi päätellä, ettei ongelmana ole se, että Kalliossa vastustettaisiin vähäosaisia, vaan se, ettei kukaan Helsinginkadun idylliseen ikuiseen vappuun tutustunut halua enää yhtään lisää juhlahumua alueelle.

Leipäjonon vieressä on Alko, jonka kautta osa asiakkaista tulee jonoon. Asukkaita siis ärsyttävät Alkon tietyt asiakkaat, meluavat juopot, mutta koska niin ei ole korrektia sanoa, asukkaiden mielestä ”asuntojen arvo laskee”.

Leipäjono on iso uutisaihe pääkaupungissa. Helsingin Sanomien Kaupunki-sivujen avausjutussa (HS 10.5.) Kallio-liikkeen Juhani Styrman sanoo asenteiden köyhiä kohtaan muuttuneen, koska ”Kallion asukkaiden enemmistö alkaa olla keskiluokan yläluokkaa”.

Väite on nurinkurinen. Juoppojen remuaminen luultavasti ärsyttää ihan yhtä lailla alempaa keskiluokkaa Kalliossa ja muualla. Enkä nyt näe syytä sille, miksi myös köyhä ei saisi nauttia rauhallisesta kotiseudusta.

Keskiluokan keinot vain ovat nykyään kovin sisäsiistejä. Me valitamme taloyhtiön hallituksessa ja kirjelmöimme isännöitsijälle.

Eräs sukulaiseni olisi kaatanut saavillisen vettä ikkunasta ja sanonut, että juopot menkää kotiin nukkumaan.