Ää too

Pakina: Ihmiskunta on käynyt Kuussa, mutta ei opi kirjoittamaan ääkkösiä, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
Suomen Kuvalehti

Ihmiskunta on onnistunut lähettämään edustajansa Kuuhun ja Donald Trumpin Valkoiseen taloon sekä sanomaan Pyeongchangin olumppialaiset. Silti ei vieläkään ole saatu tietokoneita kirjoittamaan oikein ääkkösiä, eli sellaisia kirjaimia, joiden päälle pitäisi asentaa pari pistettä. Puoliväliin on jo päästy, kun yksi piste i:n päällä on saatu pysymään paikoillaan, mutta kahden pisteen kirjaimet korvataan lähes jaerkiaeaen jollakin muulla. Katsokaa vaikka urheilukilpailuja televisiosta.

Marja-Liisa Haemaelaeinen ja Juha Vaeaetaeinen ovat jo lopettaneet aktiiviurheilun, mutta kansainvälisissä tuloksissa seikkailevat edelleen Kaisa Makarainen, Krista Parmakoski, Kimi Raikkonen ja muut aeaekkosurheilijat.

Urheilun ulkopuolellakin ääkkösettömyydestä saattaa aiheutua vaarinkasituksia ja holmouksia, jopa torkeuksia. Kuinkahan monesti esimerkiksi pitkäaikainen kansanedustaja Matti Vähänäkki joutui selittämään ulkomaalaisille, että hänen sukunimensä viittaa oikeaan ruokaan (näkkileipään) eikä mihinkään näköiskorvikkeeseen (vahanakkiin). Sellaistakin voisi sattua, että joku ekstreme-turisti haluaisi päästä palelemaan räntälomalle, mutta joutuisikin hikoilemaan rantalomalle pelkästään siksi, ettei matkatoimiston tietokone tunne ääkkösiä.

Voimme vain kuvitella, miltä mahtaa tuntua läskiä nokkivista heterohömötiaisista, jos niitä tokeron tietokoneen takia väitetään laskia nokkiviksi homotiaisiksi. Kiltistä ja sievästä västäräkistä tulee syyttä suotta räksyttävä häirikkö vastarakki, jos sen nimestä unohdetaan pisteet. Suomalaiset pöllöt välttävät Italiaan muuttamista siksi, että siellä ne joutuisivat vartaaseen, koska Italiaksi pollo tarkoittaa broileria.