Ilmaiset sakset eivät pelasta

Kolumni: Entä jos oppivelvollisuuden pidentämisen sijasta miljoonat eurot käytettäisiin perusasteen kunnostamiseen? kysyy Tommi Kinnunen.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tommi Kinnunen

Hallitus kaavailee oppivelvollisuuden pidentämistä. Koulutuksellisen tasa-arvon lisäksi hanketta perustellaan julkisuudessa vahvasti nuorten syrjäytymisen torjuntana ja yrityksenä vähentää koulupudokkaita. Kun jokaisen nuoren täytyisi hankkia itselleen jatkokoulutuspaikka, vähentyisi niiden määrä, jotka lopettavat opintonsa peruskouluun.

Jos kouluttautuminen on pakollista, tulee sen myös olla maksutonta. Hankkeen hinnasta ei vielä ole varmaa tietoa, mutta opetus- ja kulttuuriministeriön arvion mukaan kokonaiskustannukset ovat 87–142 miljoonaa euroa vuodessa. Lukiokoulutuksen osuus olisi noin 52–85 miljoonaa ja ammatillisen koulutuksen 35–57 miljoonaa euroa. Kuntaliito arvioi, että hinta saattaisi nousta jopa yli 158 miljoonan. Laskelmissa ei ole mukana koulukuljetuksia.

Koska koulutuksen vuoksi veroja harvemmin korotetaan, jostakin olisi pakko säästää. Koulupuolella se tarkoittaa yleensä kurssivalikoiman kaventumista ja ryhmäkokojen kasvattamista entisestään. Oppikirjoja kierrätetään riekaleinakin, eikä koulun ulkopuolelle ole varaa mennä tutustumaan.

Entä jos oppivelvollisuuden pidentämisen sijasta miljoonat eurot käytettäisiin perusasteen kunnostamiseen?