Maailmanpolitiikassa seuraavaksi: Vaaralliset vaalit Ranskassa – Le Pen pullistelee nyt Trumpin voitolla

KOLUMNI: Presidenttipeli saattaa ratketa jo maltillisen oikeiston esivaalissa 27. marraskuuta, kirjoittaa Helena Petäistö.

Profiilikuva
Alain Juppe
Teksti
Helena Petäistö

Brexitin ja Donald Trumpin jytkyn jälkeen pelonsekaiset katseet ovat kääntymässä Ranskaan, missä äärioikeiston nousu vallan huipulle on mahdollista ensimmäistä kertaa maan historiassa.

Vaikka presidentinvaalit ovat vasta keväällä, käytännössä ratkaiseva kuukausi saattaa olla jo käsillä. Gallialaistenkin presidenttipeli voi olla selvä jo 27.11. Jos Yhdysvaltain vaalit olivat ennennäkemättömät, niin ovat Ranskankin.

Sosialistien tappio vaikuttaa väistämättömältä, oli ehdokas kuka tahansa. Francois Hollanden kannatus on alhaisuudessaan läntisen maailman ennätys istuvalle presidentille; vain 4 prosenttia! Tuore kohukirja, jossa presidentti avautuu varomattomasti Le Monden toimittajille, naulasi hänen arkkunsa. Sosialistien ainoa arvoitus on nuori ja briljantti Emmanuel Macron, jolla on kannatusta yli puoluerajojen, mutta jota oma puolue pitää petturina. Hänen ehdokkuutensa sitoutumattomana muuttaisi presidenttipeliä.

 

Uutta ovat molempien valtapuolueiden esivaalit amerikkalaismalliin. Esivaalikäytännön aloittivat sosialistit jo edellisten presidentinvaalien alla, mutta nyt myös maltillinen oikeisto tulee perässä, sillä vanhasta gaullistipuolueesta, nykyisistä tasavaltalaisista ei ole löytynyt itseoikeutettua ehdokasta. Ei, vaikka entinen presidentti Nicolas Sarkozy kuinka sellaisena itsensä näkisi. Mielipidemittausten suosikiksi on noussut entinen pääministeri Alain Juppé. Hänen etumatkansa on kapenemassa, mutta sen pitäisi riittää ehdokkuuteen. Mittauslaitokset ovat tosin varovaisia tulkinnoissaan, sillä Sarkozyyn pätee nyt sama ilmiö kuin Marine Le Peniin; monet eivät kehtaa myöntää äänestävänsä häntä.