Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi sikamaisen ”uutisen” – jota media apinoi oikein huolella

Kommentti: Maa- ja metsätalousministeriö tekee nykyään uutiset median puolesta.

Profiilikuva
joulukinkku
Teksti
Mikko Niemelä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Maa– ja metsätalousministeriö (MMM) ryhtyi mediataloksi, kun se julkaisi 5. joulukuuta 2018 verkkosivuillaan ”uutisen”. Yleensä ministeriöt tiedottavat asioista, mutta enenevissä määrin sivuille kirjoitetaan myös tekstejä, joiden kerrotaan olevan ”uutisia”.

Uutisessa kerrottiin Sikayrittäjät ry:n ja Liha-alan yhdistyksen Lihatiedotuksen suulla, kuinka heikosti sikatiloilla menee: Joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna – kotimaiset joulukinkut saattavat loppua kesken.

”Uutinen” on sinänsä ikävä yrittäjien kannalta, mutta asia ei ole kovin uusi.

Esimerkiksi vuonna 2011 Yle julkaisi uutisen, jossa kerrottiin, ettei kotimaista kinkkua riitä kaikkiin joulupöytiin. Syynä oli sikatilojen väheneminen.

Vuonna 2014 Yle kertoi, että sikatiloja ajetaan alas ennätystahtia: määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä. ”Sian kasvattajilla ei näytä menevän kovin hyvin”, Ylen toimittaja päätteli.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi vuonna 2017, että sikatiloista 85 prosenttia lyö neljännesvuosisadassa lapun luukulle.

Kukaan tuskin kiistää, etteikö sikatilojen ahdinko ole tullut selväksi.

 

Maa– ja metsätalousministeriön tekemä ”uutinen” läpäisi kiitettävästi suomalaisen mediakentän. Ilta-Sanomat otsikoi verkkosivuillaan: Kotimainen joulukinkku voi ensi vuonna loppua kaupoista – sikayrittäjät: tuotanto ei enää kannata.

Iltalehti kertoi uutisen hieman eri kulmalla: Sianlihaa tuotetaan nyt vähemmän kuin suomalaiset sitä syövät – kotimaiset joulukinkut uhkaavat loppua kesken.

Molemmissa iltapäivälehtien jutuissa maa- ja metsätalousministeriön uutistoimituksen haastattelema Sikayrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Ari Berg kertoi sikotilojen määrän ikävästä kehityssuunnasta. Ilta-Sanomat sentään soitti kauppiaille ja kysyi olennaisen kysymyksen. Riittääkö kinkkua? Vastaus: kyllä riittää.

Ilta-Sanomat jopa jatkoi uutisointia lihateollisuuden ahdingosta 12. joulukuuta julkaistulla jutulla, jonka otsikko kuului: Pula kotimaisesta kinkusta uhkaa – tällaisia eroja on suomalaisessa ja ulkomaisessa kinkussa.

Myös MTV julkaisi MMM:n tekemän uutisen lähes sanasta sanaa verkkosivuillaan. Jutun toimittajaksi ei kuitenkaan merkitty ministeriötä, vaan toimituksen oma toimittaja.

Joku voisi väittää, että nykyinen ”uutistoiminta” on välillä aika sikamaista.

 

PS: Opetus- ja kulttuuriministeriö voisi tehdä verkkosivuilleen uutisen, jossa kerrotaan media-alan ahdingosta.

Uutisen voisi otsikoida näin: Useita mediataloja uhkaa lopetus – jos ihmiset eivät osta nyt heti tosi paljon printti- ja digilehtiä, koko ala voi olla historiaa vuoteen 2019 mennessä.

Ja silloin ministeriöiden uutistoiminnalla olisi monopoli.