SK:n lukijoilta: Suomessa luokitellaan haitallisiksi vieraslajeja, jotka ovat EU-säännösten mukaan suojeltavia

Suomessa luokitellaan haitallisiksi vieraslajeja, jotka ovat EU-säännösten mukaan suojeltavia.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Vieraslaji-termi tuli EU:sta

Seppo Turunen katsoo, että tulokas olisi vieraslajia parempi termi (SK 36/2019). Jokainen uusi laji, joka ilmaantuu maahamme, on tietenkin tulokas.

Vieraslaji-termi tuli meille EU:n komission aloitteesta, kun haluttiin rajoittaa ihmisen mukana helposti leviävien lajien haitallista vaikutusta ekosysteemeihin ja niiden alkuperäisiin lajeihin. Aloitteen jatkokäsittelyssä tuli muitakin tavoitteita kuin luonnon hyvinvointi ja monimuotoisuuden säilyttäminen. Mukaan haluttiin myös ihmisen aiheuttamien taloudellisten vahinkojen torjunta.

Vieraslajistrategia sisältää kaksi osaa, toisaalta koko EU:lle ja toisaalta jäsenmaille kansallisesti haitallisten vieraslajien torjunnan. EU:n asetus käyttää suomeksi sanamuotoa haitallinen vieraslaji. Muunkieliset termit kertovat muutakin: englanniksi invasive alien species, ranskaksi des espèces exotiques envahissantes, saksaksi invasiver gebietsfremder Arten ja ruotsiksi invasiva främmande arter.

Onkin syytä kysyä, kuinka hyvin suomenkielinen termi vastaa asetuksen tarkoitusta ja muita EU:n kieliversioita. Haitallinen on paljon laajempi termi kuin invaasioon taipuvainen tai laajalle leviävä.