Lukijoilta: Suomenkin pitää varautua Venäjän laajentumishaluihin

Suomenkin pitää varautua Venäjän laajentumishaluihin.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Suomenkin on varauduttava

Ville Hytönen esitti hyvän yhteenvedon siitä, miksi Euroopan tulisi varautua kriisiin Baltian rajoilla (SK 32/2020). Hän ei kuitenkaan huomioinut uhkaa Suomelle ja Suomen kautta.

Nato on puolustusliitto eikä hyökkääjä, joten Venäjällä ei olisi Baltian tai Suomen valloituksiin mitään ennaltaehkäisevää syytä. Kirjoituksessa referoidun Valeri Solovein ajatus siitä, että Nato ei tulisi pelastamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata ei ole uskottava, koska silloin moni muu maa voisi lopettaa jäsenyyden ja ilmeisesti turhat maksut.

Tämän riskin Naton johto varmasti tiedostaa, ja sama asia motivoi kaikkia jäsenmaita osallistumaan puolustukseen kykyjensä mukaan. Siksi myös Suomen kannattaisi liittyä Natoon, kun kerran enemmistö jo uskoo, että Suomi ei pystyisi yksin puolustautumaan suurhyökkäystä vastaan.

Suomen tilanne on Baltian maita heikompi ilman Naton jäsenyyttä. Venäjän laajentumishaluille on useita väitettyjä ”perusteita”, kuten että Suomi on aikoinaan ollut osa Venäjän keisarikuntaa. Suomessa on myös venäjänkielinen kansanosa, jota voidaan väittää sorrettavan. Lisäksi poliitikkomme ovat valmiiksi tarjonneet esimiehittäjille eli ”vihreille miehille” valmiita majoitus- ja suoja-alueita, eli laajaa ulkomaista maanomistusta. Myös puolustusvalmiutta on heikennetty sallimalla jopa kolmanneksen jokaisesta miesikäluokasta välttää asepalvelus.