Lukijoilta: Suomen pitäisi lopettaa asekauppa Israelin kanssa

Suomen pitäisi lopettaa asekauppa Israelin kanssa ja vaatia sille EU-pakotteita, jos Länsirannan palestiinalaisalueet liitetään juutalaisvaltioon.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Pakotteita Israelille

Suomen Kuvalehdessä 24/2020 oli artikkeli Israelin suunnitelmista liittää kansainvälisen oikeuden vastaisesti Länsirannan palestiinalaisalueita pysyvästi osaksi juutalaisvaltiota. Käytännössä se merkitsisi kuoliniskua toiveille elinkelpoisesta palestiinalaisvaltiosta.

Kun Venäjä 2014 miehitti ja liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin alueen itseensä, kansainvälinen yhteisö, Yhdysvallat ja EU etunenässä, tuomitsi teon räikeänä kansainvälisen oikeuden rikkomuksena ja asetti Venäjälle laajoja pakotteita. Länsirannan, samoin kuin Syyrialle kuuluvien Golanin alueiden, liittäminen Israeliin on yhtä lailla kansainvälisen oikeuden vastaista ja rangaistavaa.

Nyt kuitenkin kansainvälinen yhteisö on ollut kovin hiljaa muutamia varovaisia kriittisiä kommentteja lukuun ottamatta. Yhdysvallat suoranaisesti tukee Israelin liitospyrkimyksiä – osoittaen kuinka kaksinaamaista maan nykyinen ulkopolitiikka on. EU tuskin pystyy muodostamaan yhtenäistä linjaa, varsinkaan jos yksikään jäsenmaa ei tee selkeää aloitetta esimerkiksi pakotteiden käyttöönotosta.

Mikäli Israelin annetaan jälleen kerran rikkoa kansainvälistä oikeutta ilman seuraamuksia, se merkitsee täydellistä EU:n uskottavuuden romahtamista kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien edistäjänä. Suomi näyttää toistaiseksi panevan pään pensaaseen ja jatkavan sotilaallista yhteistyötä ja israelilaisten aseiden ja asejärjestelmien ostamista.