SK:n lukijoilta: Muutkin kuin Talibanin kannattajat halusivat ulkomaiset joukot pois Afganistanista

Talibanin valtaannousu ei yllättänyt Jalalabadin yliopistossa opettajana toiminutta emeritus professoria.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Talibanin paluu ei yllättänyt

Talibanin valtaannousua on kutsuttu yllätykseksi. Omien Afganistan-kokemusteni pohjalla en ole pitänyt sitä epätodennäköisenä.

Olin 2008–2010 opettajana Jalalabadin yliopistossa EU:n rahoittamassa kasvatustieteen maisteriohjelmassa. Iso skandaali, jota peiteltiin, liittyi Afganistanin koulujen uusiin aapisiin. Maan opetusministeriössä oli runsaasti amerikkalaisia ”neuvonantajia”, ja siellä syntyi idea käännättää USA:n jonkin osavaltion alkeislukukirja paikallisille kielille. Sen kertomuksissa olivat pääosissa norsu ja apina, joiden englanninkieliset nimet piti korvata paikallisilla. Nimiksi tulivat Muhammed ja Ali. Kun kirjat oli painettu, Taliban ilmoitti, että jos ne otetaan käyttöön, kyseiset koulut tuhotaan. Kun opiskelijamme ottivat tapauksen esille eri yhteyksissä, ymmärsin, kuinka syvästi se oli heitäkin loukannut.

Yksi opiskelijamme piti kylässään vaatimatonta koulua, jossa oli sekä poikia että tyttöjä. Eräänä yönä USA:n armeijan sotilaat tekivät hänen talossaan kotietsinnän. Opiskelijamme ja hänen kaksi aikuista poikaansa vietiin silmät sidottuina tuntemattomaan paikkaan, missä heitä kuulusteltiin pari päivää. Poikien kohtalosta ei tullut mitään tietoa sinä aikana kun olin maassa.

Kukaan opiskelijamme ei ollut Talibanin kannattaja, mutta kaikki halusivat ulkomaiset joukot pois.