Lukijoilta: Mars-haaveiden taustalla on harkitsematon näyttämisen halu

Valtioiden ja yritysten kilpailu avaruudessa nopeuttaa maapallon elonkehän ohentumista.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Mars-lennosta haaveilu on harkitsematonta

Suomen Kuvalehdessä 17/2023 kirjailija Markus Hotakainen arvioi ihmisen astuvan Marsin pinnalle viimeistään vuonna 2033. Hän selosti myös ne giganttiset kustannukset, joita tuo matkailu edellyttää. Kysymys on nimenomaan matkailusta, koska mukana on elävä ihminen, jota ilmankin Marsista saataisiin kaikki ihmiskunnan tarvitsema tieto.

Kirjoittaja ei pitänyt tarpeellisena käsitellä tällaisen toiminnan vaikutusta maapalloon ja ihmiskuntaan. Sen enempää Kuusta kuin Marsistakaan ei ole tuotavissa Tellukselle mitään sellaista, mikä voisi kompensoida planeettamme ylikulutusta. Valtioiden ja nyt myös yritysten kilpailu avaruudessa nopeuttaa suuresti maapallon elonkehän ohentumista.

Harkitsematon näyttämisen halu on jo antiikin kreikkalaisten tuntema hybris, rikollinen uhmamieli, joka nostattaa jumalten vihan ja aiheuttaa ihmisen tuhon. 

Heikki Annanpalo

Dipl.insinööri, Rovaniemi


Ruotsalaisilla on syytä ylpeyteen

Pasi Kivioja ja Teivo Teivainen havaitsivat Suomessa tapahtuneen arvojoustoja Nato-prosessin yhteydessä (SK 16/2023).

Suomalaisten on tuskin syytä olla ylpeitä siitä, että Turkin ja Unkarin kaltaiset illiberaalit demokratiat asettivat Suomen Ruotsin edelle. Ruotsalaiset voivat olla ylpeitä siitä, että ovat piikkinä puolidemokratioiden lihassa. 

Aslak Allinniemi

Kauvatsa