SK:n lukijoilta: Mannerheimille muistolaatta puolustusneuvoston taloon

Mannerheimia olisi paikallaan muistaa Korkeavuorenkadulla arvokkaasti, vaikka hänen työhuoneensa purettiin.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Mannerheimille uusi muistolaatta

Helsingin Korkeavuorenkadulle on kunnostettu asuinkäyttöön upea uusrenessanssityylinen rakennus. Vuonna 1889 rakennetussa talossa toimi itsenäistymisen jälkeen puolustusministeriö ja yleisesikunta. Sotien jälkeen siinä oli Rajavartiolaitoksen esikunta ja ministeriöiden osastoja. Muutama vuosi sitten valtio myi talon yksityisille sijoittajille.

Talon vaiheissa korostuu Mannerheimin johtaman puolustusneuvoston toiminta kesäkuusta 1931 joulukuuhun 1939. Talon historian kirjoittanut Unto Hämäläinen arvioi, että tuo aika oli ratkaiseva Mannerheimin myöhemmälle uralle. Siihen voi liittää hänen noiden vuosien panoksensa puolustusvoimien kehittäjänä ja tulon merkittäväksi kansalaissovinnon puolestapuhujaksi.

Rajavartiolaitos vaali marsalkan muistoa ja säilytti yli 70 vuotta Mannerheimin työhuonetta alkuperäisessä asussaan. Kun talo muutettiin asuintaloksi, työhuone purettiin. Olisi kuitenkin paikallaan, että Mannerheimia muistettaisiin jatkossakin tuossa talossa jollakin arvokkaalla tavalla. Siksi ehdotan taloyhtiölle, Helsingin kaupungille ja Mannerheimin muistoa vaaliville säätiöille, että Korkeavuorenkatu 21:n ulkoseinään kiinnitettäisiin muistolaatta, jossa kerrottaisiin Mannerheimin johtaman puolustusneuvoston työskennelleen talossa vuosina 1931–1939.

Risto Volanen