Lukijoilta: Jos maataloustukia ei olisi, koronakriisi nostaisi ruoan hinnan pilviin

Jos maataloustukia ei olisi, koronakriisi nostaisi ruoan hinnan pilviin.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Maatalouden kannattavuus on kuluttajan etu

Maatalouspolitiikan rahoituksen puolustaminen on koko ajan hankalampaa, kun käytettävissä olevat budjettivarat ohjaavat uudistusten valmistelua sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa. Parjatut tuet kuitenkin vakauttavat nyt ruoan hintaa. Jos ne poistettaisiin ja ruoka tuotettaisiin markkinaehtoisesti, olisi covid-19-tilanteessa ruoan hinta heti pilvissä.

Viljelijän viljakilosta saama hinta on nyt alle 20 senttiä. Viljelijän osuus leivän hinnasta on siis häviävän pieni!

Viljelijä on viimeiset 25 vuotta yhteisillä päätöksillä laitettu rakentamaan toimeentulonsa sekä myyntituottojen että maataloustuen eli EU:n CAP-järjestelmän varaan. Maataloustuet ovat toisen maailmansodan perintöä. Esimerkiksi Hollannissa oli vuosina 1944–1945 järkyttävä nälänhätä, erityisesti kaupungeissa.

Sodanjälkeisen Euroopan jälleenrakennus olikin pari vuosikymmentä ruokaturvan rakentamista ja ruoan markkinahinnan säätelyä. Näin syntyi EU:n yhteinen maatalouspolitiikka, joka edelleen on voimassa. Covid-19-kriisissä voimme todeta, että järjestelmä toimii hyvin: ruokaa on kaupoissa runsaasti eikä hamstraukseen ole syytä.