Lukijoilta: Hyvät puolet ja suuret teot nostivat Mannerheimin kansakunnan kaapin päälle
Oli Suomelle onneksi, että C.G.E. Mannerheim tuli isänmaahansa juuri oikeaan aikaan, Lauri Ruippo kirjoittaa.
Suuret teot nostivat Mannerheimin
Suomen Kuvalehdessä 5/2023 oli kansijutussa C. G. E. Mannerheim. Lisävetovoimana on siinä muutama mielikuva hänen persoonastaan.
Mikä historiallisesti tärkeä hetki juuri nyt on julkaista tuo nimittelevä ja ehkä jopa mielipiteitäkin nostattava teksti? Mikä on tarkoitus? Olisiko se löytää eripuraa meidän suomalaisten nyt erityisen yhteishenkisessä keskuudessa?
Artikkelin kuvista löytää joillekin lukijoille herkkiä näkymiä. Isossa henkilökuvassa näkyy A. Gallen-Kallelan 1919 suunnittelema Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kaulaketju hakaristeineen. Tekstissä ei millään tavalla selitetä mitä tuo ketju symboleineen edustaa.
Jotenkin kummallinen on myös presidentin kunniakomppanian tarkastusta esittävä kuva. Luulisi, että Kansallismuseon torni voisi olla vähemmän osoittavassa kohdassa.
Kolmas kuva esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistön mielenosoitusta ratsastajapatsaalla. Siitä voisi kyllä tehdä tulkinnan tuon Suurimman suomalaisen miehen suosion ja kunnioituksen laajuudesta.
Oli meille onneksi, että C. G. E. Mannerheim tuli isänmaahansa juuri oikeaan aikaan. Tänäänkin se voidaan hyvillä mielin havaita. Suomi on vapaa ja itsenäinen. On jotenkin juhlallista, kun meillä on tärkeinä aikoina ollut keskuudessamme suomenmielisiä ja suomalaisuutta arvostavia henkilöitä. Kansallisiksi herättäjiksi ovat tulleet Arvidsson, Snellman, Runeberg, Lönnrot, Kivi, Sibelius ja monet muut.
Gustaf Mannerheim oli normaali ihminen hyvine ja huonoine puolineen. Hyvät puolet ja suuret teot nostivat hänet ”kansakunnan kaapin päälle”.
Lauri Ruippo
Tampere