Lehdistötuki mahdollistaisi moniarvoisen journalismin Suomessa

PUHEENVUORO: Ruotsi on hyvä esimerkki siitä, että media-alalla voidaan panostaa sekä journalismin laatuun että kilpailukykyyn, kirjoittaa Olav S. Melin.

Profiilikuva
journalismi
Teksti
Olav S. Melin

Miksi suomalainen mediakeskustelu poikkeaa Ruotsissa käytävästä? Syyt ovat erilaisessa mediailmapiirissä, mutta myös maiden hallitusten mediaratkaisuissa.

Ruotsissa kiistellään siitä, keiden etua mediat ja johtavat toimittajat ajavat. Johtavien toimittajien väitetään hiljentävän vaihtoehtoisia lehtiä leimaamamalla ne vaihtoehtoisten totuuksien levittäjiksi. Vaihtoehtomedialle on ollut tilaus, koska vakiintuneen lehdistön sanotaan epäonnistuneen kuvaamaan ihmisten arkea.

Populistiset piirit haukkuvat mediataloja ja journalisteja mediaeliitiksi. ”Mediasta on tullut osa eliittiä, jolla on yksinoi- keus journalistisiin tapoihinsa. Niitä ei saa kyseenalaistaa”, väittää Sanna Hill Nya Tider -lehdestä, joka yhdistetään natsimieliseen Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen.

Toimittajat ja kirjailijat ovat vastustaneet lehden pääsyä syksyn kirjamessuille Göteborgiin. Pääsyä ei kuitenkaan evätty, minkä takia monet boikotoivat messuja.

Tutkimusta journalismin sisällön laadusta ei ole tehty, vaikka tarvetta olisi.