Lapsenpäästökökkä ei vain onnistu – Talkoisiin mennään vapaaehtoisesti, synnyttäminen on pakko hoitaa pois

PAKINA: Jukka Ukkola laskeskelee, että synnytystyössä äidin osuus kestää 6 700 tuntia ja naisen euro on 50 mikroeuroa.

Profiilikuva
pakinat
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne sai viharyöpyn niskaansa ehdotettuaan Suomeen synnytystalkoita eli lapsenpäästökökkää, kuten Pohjanmaalla sanotaan. Rinne joutui pyytelemään anteeksi ja selittelemään, että taisi tulla valituksi väärä sana. Kenttäväki vastasi, että taisi tulla valituksi väärä puheenjohtaja.

Kuitenkin jokainen järki-ihminen ja osa demareistakin ymmärsi, ettei Rinne oikeasti tarkoittanut talkoita – ei voinutkaan tarkoittaa, kun mietitään mitä talkoot ovat. Niihin kuuluva vapaaehtoisuus ei yksinkertaisesti sovi synnyttämiseen, joka on pakko hoitaa pois silloin kun aika tulee.

 

Sitä paitsi talkoissa tehdään ilmaistyötä, josta annetaan palkkioksi korkeintaan pari kaljaa ja pätkä grillimakkaraa. Sen sijaan synnyttämisestä Kela maksaa reiluja korvauksia lapsilisinä, äitiysavustuksina, äitiysrahana, isyysrahana, vanhempainrahana, kotihoidon tukena, yksityisen hoidon tukena, joustavana hoitorahana, elatustukena, adoptiotukena ja elatusapuvelan maksuvapautuksena.

Eri asia sitten on, kuinka oikeudenmukaisesti nuo synnytysansiot jakautuvat sukupuolten kesken. Ainakin tuntipalkkoina laskettaessa epätasa-arvo on räikeä, koska äidin osuus synnytystyössä kestää 6 700 tuntia, isän osuus parhaimmillaan parikymmentä minuuttia. Jos molemmille maksetaan yhtä paljon, naisen euro on tässä tapauksessa vain 50 mikroeuroa eli 1/20 000 miehen eurosta. Sellainen ero ei paljon kapene, vaikka nainen saisi Finlaysonilta kaikki rievut ilmaiseksi.