Lakia ei tarvitse noudattaa, se kun on niin hankalaa

Sipoon kunnallisvaalit on uusittava, määräsi Helsingin hallinto-oikeus.

Päätöksen mukaan vaalilakia ja oikeusministeriön ohjeita oli rikottu ennakkoäänestyksen valvonnassa, ääntenlaskennassa ja tarkistuslaskennassa. Pikantti esimerkki: eräänkin vaalitoimitsijan persoona oli yhtenä päivänä jakaantunut kahdeksi ja ollut valvojana samaan aikaan sekä kirjastossa että kirjastoautossa.

Vaalivirkailijoina ja ääntenlaskijoina oli toiminut jäävejä henkilöitä, ehdokkaiden perheenjäseniä ja sukulaisia – kahdellatoista äänestysalueella 14:stä.

Lisäksi ilmeni laskentavirheitä ja äänestyslippujen huolimatonta käsittelyä.

Hallinto-oikeus totesi: ”Vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä. Kun - - lähes kaikissa äänestysalueissa on ollut mukana esteellisiä henkilöitä, on vaalien virheellinen toimittaminen saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen. Virheellisyys on luonteeltaan sellainen, että tulos ei ole oikaistavissa.”

Valituksen teki sitoutumattoman Yhteinen Sipoomme ry:n (Ysi) ehdokas, joka sai vaalissa 89 ääntä.

Ääntenlaskennan jälkeen ilmeni, että Ysille annettujen äänten vartailuluvut uusivat hänen valtuustopaikkansa, mutta pudottivat edellisessä valtuustossa istuneen rkp:läisen, joka oli saanut 61 ääntä.

Tarkastuslaskennassa Rkp:lle pompsahti kuitenkin 11 lisä-ääntä, jotka nostivat Rkp:n ehdokkaan läpi vertailuluvulla 189,118, ja ysiläinen putosi luvulla 188,833.

Uutisointi näyttää keskittyneen lähinnä toistelemaan kuntapäättäjien ja virkamiesten lausuntoja siitä, että tällainen valittelu häiritsee totuttua menoa.

Puliveivaamista ei mediassa ole juuri arvosteltu. Päin vastoin: väärinkäytöksistä valituksen tehnyt ehdokas on leimattu häiriköksi, joka sotkee kuvioita.

HS:n pääkirjoitus ilmoitti:”Uusintavaalit eivät ole tarpeen”, ja Sipoon keskusvaalilautakunnan rkp:läinen puheenjohtaja kuittasi: ”Uusia vaaleja ei kannata edes spekuloida”.

Mitä tästä opimme? Vaikka lakia on rikottu ja tuomio annettu, sitä ei tarvitse noudattaa, se kun on niin hankalaa. Media siunaa.

En muuten ole sipoolainen enkä aio sinne muuttaa.