Läheltä piti taas Ranskassa

Terroristi-iskut tulivat äärioikeistölle kreivin aikaan.

Profiilikuva
äärioikeisto
Teksti
Helena Petäistö

Ouf! Helpotuksen huokaus kuului viime sunnuntaina täällä Ranskassa, kun äärioikeiston Marine Le Penin voittokulku saatiin taas jälleen kerran tyrehdytetyksi vaalitaktikoinnilla.

Siitä on ansio annettava tällä kertaa sosialistipuolueelle. Se veti oman ehdokkaansa pois toisella kierroksella niillä kahdella alueella, joissa äärioikeiston kannatus oli yli 40 prosenttia, ja kehotti kannattajiaan äänestämään maltillisen oikeiston ehdokasta. Se oli ehkä helpompaa pohjoisessa, jossa äänet sai maltillinen ja ansioitunut Xavier Bertrand. Mutta etelässä ääni piti antaa heppoisemmalle Nizzan pormestarille Christian Estrosille, jonka Riviera-tyyli tuskin hurmasi moniakaan sosialisteja.

Äänestys sujui kuitenkin kakistelematta, eikä vuoden 2002 presidentinvaalien keinoja toistettu. Silloin sosialistit äänestivät Jacques Chiracia kumihanskat kädessä ja pyykkipoika nokassa, kun oma ehdokas Lionel Jospin oli pudonnut toiselta kierrokselta, ja toinen vaihtoehto oli Jean-Marie Le Pen.

 

Jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien Ranskan Kansallinen rintama on aiheuttanut paniikkia säännöllisin väliajoin – kunnes se unohtuu.